Акценти
Начало / Общество / Двуметрова дървена скулптура на Хан Аспарух ще се извиси в центъра на Левски

Двуметрова дървена скулптура на Хан Аспарух ще се извиси в центъра на Левски

Двуметрова фигура на основателя на Велика България,  изваяна  от  Фани  Асенов, предстои да бъде поставена в центъра на град Левски. С това се е ангажирала Любка Асенова, кмет на града. В момента величествената фигура се намира в казанджийницата в Левски. Тя е изработена от ясен и  тежи над 800 кг.

Фани за първи път работи с ясен, но това не е случайно. Ясенът  е почитан от древните народи  /от Гърция до Скандинавия/, като „дърво на война”. Преди да влезнат в битка войните са искали сила от ясена. Вярвали са ,че копията направени от ясен са най-силни, и който притежава такова копие е непобедим. „Аз ли  намерих ясена, той ли мен, но  направих контакт с него”, споделя Фанко, както го наричат приятелите му.

Да стане скулптор е детската мечта на Фани Асенов, но едва когато отива в чужбина се захваща със скулптурата. И открива, че за него това не е  работа, а нещо повече – медитация, състояние на духа. „Когато работя, може да се каже, че изключвам и е нещо невероятно”, споделя скулпторът . Благодари сърдечно на хората, които са му предоставили възможността да работи спокойно, оказали са му помощ и съдействие. Изправянето на дървото, за да започне работа, е било най-трудно,  а за това са помогнали много приятели.

Но, защо Хан Аспарух ? „През тази година се навършват 1340 години от създаването на българската държава.” – припомня Фанко и добавя : „Живеем в такива времена, в които си мисля ,че трябва да погледнем назад и не само да пишем във Фейсбук, колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим.Той е дошъл с шепа народ в размирни времена и е успял да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце”, убеден е скулптрът.

Той казва, че страната ни е прекрасна, но е нужно да го осъзнаем. Всеки един по малко да даде от себе си с дела ,  не само на  думи, пожелава Асенов

Фани  Асенов  има още много идеи.  Решил е твърдо да се занимавам с това, защото му доставя невероятно удоволствие. А творческият  му дух и  талант   докосват  всеки, имал удоволствието да види творбите му.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...