Акценти
Начало / Образование / Двойно повече кандидати и по-добри резултати на предварителните изпити в МУ-Плевен

Двойно повече кандидати и по-добри резултати на предварителните изпити в МУ-Плевен

Медицински университет Плевен

Две са пълните шестици на предварителния изпит по химия за специалността „Медицина” в Медицински университет – Плевен. За това съобщават от учебното заведение. На третия от предварителните изпити – конкурса по химия – за специалност „Медицина”, който се проведе на 18 април в МУ-Плевен, се явиха 410 кандидати.  Техническата комисия изнесе резултатите на 27 април, онлайн и на място в Ректората, с което приключи предварителната изпитна сесия във висшето училище. Тази година общият брой на явилите се кандидати (над 600) за медицина и за 8-те бакалавърски специалности е двойно по-висок в сравнение с предходните години. В условията на демографска криза ръководството на МУ-Плевен отчита този факт като голям успех и следствие от въвеждането на електронното подаване на кандидатстудентски документи и промяната във формата на изпитите. Постепенното преминаване към тестово изпитване ще прекрати практиката учебният материал по биология и химия да се възпроизвежда механично чрез заучаване на теми, което ще доведе до подбор на мислещи кандидати. Също така за конкурсни резултати се признават отличните оценки, получени от кандидатите на националните олимпиади по биология и химия.

Тази година статистиката показва по-нисък процент на слабите и средните оценки в сравнение с данните от предходните години. Процентът на добрите и много добри оценки е по-висок. Значително са се увеличили и отличните оценки над 5.50, които кандидатите са получили по химия тази година – от 2% на предварителната сесия през миналата година на 6% през тази. Две са пълните шестици по химия на кандидат-студентите за „Медицина”.

Целта на предварителните изпити е кандидатите не само да проверят своите знания, но и да получат оценка, която е равностойна на тази от редовната изпитна сесия от м. юли. Зрелостниците имат право на избор от няколко варианта: да се явят само на една от изпитните сесии, или и на двете, като в класирането автоматично ще участват с по-високата получена оценка. Ако оценката от предварителните изпити ги удовлетворява и са решили да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, те задължително трябва да посочат желанието си за участие в класирането по специалности в периода 17–28 юни 2015 г. Кандидатите за бакалавърските специалности могат да участват в класирането и с оценката по биология от държавен зрелостен изпит, без да се явяват на никоя от изпитните сесии.

Редовните изпитни дати в МУ-Плевен са през м. юли 2015 г. – съответно на 1 и на 8 юли по биология и по химия за специалност „Медицина” и тест по биология за бакалавърските специалности – на 27 юли. За явяване на конкурсните изпити от редовната сесия кандидатите трябва да подадат документи в периода 17-28 юни 2015 г., което могат да направят онлайн, в университета или в бюрата за прием в големите градове на страната. Само за бакалавърските специалности висшето училище провежда и втори прием на кандидат-студентски документи в периода 20-23 юли 2015 г.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...