Акценти
Начало / Култура / Движещите се и свирещи скулптури на Атанас Колев спряха в Плевен

Движещите се и свирещи скулптури на Атанас Колев спряха в Плевен

Плевен е първата спирка на любопитната пътуваща изложба на скулптора Атанас Колев, който от 25 години живее и работи в Австрия.  Изложбата е по покана на ХГ „Илия Бешков”, където снощи  беше официално открита.

Представи я директорът на галерията Мирослав Минчев. Той изтъкна, че скулптурите на Атанас Колев са синтез от форма, движение и звук. Самият автор обясни, че преди години усетил, че не го задоволява фигуративната и статичната скултура. Тогава започнал да търси нова идея, за да приведе скулптурата в движение.  „Постигнах го с пружиниращи устройства. При по-големите ми скулптури движението от една пружина се предава на друга и идва момент , при който те удрят в контраудар, спират за миг и  отново се въвеждат в движение. При големите скулптури се получава плавно, леко движение и те оживяват по този начин”, обясни Атанас Колев. Следващото негово решение е да изтръгва звуци от творбите си. „Монтирах мунщуци, защото телата на скулптурите са изработени от неръждавейка, кухи са и издават много приятен звук. Скултпутире ми станаха духови инструменти, а също и ударни. В същото време върху пружиниращите елементи може да се свири с лък от цигулка”, разказа още авторът за удивителните възможности на своите творби, на които експериментални музиканти  правят музика.

IMG_5100художник!!!

Засега Атанас Колев няма музикални скулптури в България, но желанието му е това скоро да се случи, а защо не и в Плевен. Идеята е добре приета от директора на галерия „Бешков”, който пое ангажимент да води разговор с ръководството на Община Плевен за осъществяването й.

Изложбата, която снощи беше открита в галерия „Илия Бешков”, е пътуваща. След първата й спирка в Плевен, тя продължава за Габрово, Севлиево, Ловеч,  Велико Търново. През пролетта ще пътува в Южна България – Кюстендил, Пловдив, София, Созопол. „Целта е да демонстрирам това ново изкуство изкуство – чрез пружини да се придава една лекота и непринуденост на движението”, сподели Атанас Колев.

Атанас Колев е роден в  Пловдив, но от 1989 г. живее в Австрия. Художникът е получил признанието на редица европейски музеи, негови творби има в частни колекции в България, Румъния, Унгария, Австрия, Италия, Германия, Франция, Дания, Холандия. Той е организатор и художествен директор на ежегодния Международен симпозиум „Ателие на Дунав“, който от 2006 г. се провежда в гр. Пьохларн, родното място на експресиониста Оскар Кокошка. Атанас Колев е включен в енциклопедията на град Тулн в раздел „Личности”. През 2011 г.му е връчена почетната награда на град Пьохларн. Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на професионалните художници в Австрия.

Следваща Предишна
IMG_5089изложба
IMG_5088изложба
IMG_5091изложба

IMG_5093изложба
IMG_5098запиши
IMG_5085изложба

Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...