Акценти
Начало / Политика / Движение България на гражданите: Предстоят най-нечестните парламентарни избори

Движение България на гражданите: Предстоят най-нечестните парламентарни избори

Окончателното приемане на Изборния кодекс от Народното събрание потвърди нашите опасения, че управляващото мнозинство се готви да превърне предстоящите парламентарни избори в най-нечестните в новата българска история. Това заявяват от експертната група „Изборно законодателство” на Движение България на гражданите по повод  приетите от парламента промени в Изборния кодекс. Според експертите на Движението  направените промени са козметични и запазват възможността за „груби манипулации, практически на всички нива в изборния процес”.
На първо място те посочват факта, че не е въведена активна регистрация на избирателите, с което се запазва възможността за злоупотреби с т.нар. „мъртви души”.
Без каквито и да е аргументи беше прието изборният ден да се увеличи с един час (с възможност за удължаване с още един), единствената причина за което е, че в късните часове най-лесно и най-скрито за медии и наблюдатели може да се реализират практиките, свързани със сплашването на избиратели и купуването на гласове, заявяват от Движение България на гражданите.
Според тях с промените в Изборния кодекс не е гарантирано равнопоставеното участие на всички партии на изборите, тъй като достъпът до обществените медии остана платен. От това ще се възползват предимно ползващите щедри държавни субсидии партии ГЕРБ, БСП и ДПС, е категоричното мнение на експертите от партията на Кунева.  Те смятат също, че остават неразрешени и проблемите с ясното маркиране на всички платени материали в медиите по време на кампанията.
От Движение България на гражданите потвърждават волята си да осветлят всеки опит за манипулиране на предстоящия вот и призовават медиите, гражданските организации и европейските си партньори да станат гарант за честността на изборите.

Те отправят и предупреждение към управляващите от ГЕРБ, че „най-сигурният начин една партия да изгуби европейската си легитимност и да вкара страната си в тежка политическа криза, е да тръгне по пътя на изборните злоупотреби“.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...