Акценти
Начало / Здравеопазване / Две училища в Плевенско – с награди от националния конкурс за клас без тютюнев дим

Две училища в Плевенско – с награди от националния конкурс за клас без тютюнев дим

Помощното училище-интернат „Асен Киселинчев” в Долни Дъбник и ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен спечелиха награди от петото издание на Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”. Церемонията по обявяване на победителите и връчване на наградите се проведе вчера в столицата, провеждането на конкурса е по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата.

„Надявам се, че убеждението ви, че цигарите трябва да останат някъде настрани и никога във вашето полезрение, ще остане трайно във вашия живот.“ С тези думи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева се обърна към учениците-победители в проявата. Тя изрази удовлетворение, че в конкурса участват деца от 1-ви до 4-ти клас, които от ранна възраст се замислят върху теми като профилактика на здравето чрез борба с тютюнопушенето, допълват от пресцентъра на министерството. Министър Андреева отбеляза, че чрез своите проекти децата имат изключително голям принос за здравето на нацията, тъй като е много по-важно хората да бъдат убедени във вредата от тютюнопушенето и в това да не посягат към цигарите, отколкото след това да правят опити да ги откажат. „Много ми се иска всичко това, което правите, да не бъде само в рамките на този проект, а да бъде ежедневие за всеки един от вас”, каза още д-р Андреева на финалистите в конкурса.

Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5” се провежда за пета поредна година и в него участват ученици от 1 до 12-ти клас, разделени в три възрастови групи – от 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. В предишните четири издания на конкурса със свои проекти и художествени творби са се включили общо близо 13 200 ученици и над 400 техни учители от цялата страна. През тази година в конкурса участваха над 2 200 ученици с 53 свои проекта, осъществени под ръководството на 65 техни учители.
Одобрените проекти за участие във втората фаза на Националния ученически конкурс от област Плевен бяха няколко – във възрастовата група 1-4 клас СОУ „Иван Вазов” Плевен /проект на 4 д клас/, във възрастовата група 5-8 клас – Помощно училище-интернат „Асен Киселинчев” Долни Дъбник /6 клас/, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен /8 клас/ и ОУ „Христо Ботев” с. Божурица /8 клас/. При най-големите одобрените проекти бяха отново на ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване Плевен /10б и 11б клас/ и Търговска гимназия „Васил Евстатиев Априлов” в Червен бряг /9 а клас/.

Така в конкуренция с ученици от цялата страна, във възрастовата група 5–8 клас на ІІІ-то място беше отличен проектът със заглавие „Предай нататък – следващото поколение без тютюнев дим” на учениците от 6-ти клас девет паралелки от Помощното училище-интернат „Асен Киселинчев” в Долни Дъбник с ръководител Милена Рачовска.

Поощрителна награди във възрастовата група 9–12 клас беше връчена на проекта със заглавие „Цигарите хвърли, здрав с нас бъди” на учениците от 10 б и 11 б от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен с ръководител Невена Арабаджиева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...