Акценти
Начало / Общество / Две нови жалби разгледа РИК – Плевен и отхвърли като неоснователни

Две нови жалби разгледа РИК – Плевен и отхвърли като неоснователни

Едната жалба е подадена от гражданин, който сигнализира, че в  СИК №152400105 в сградата на Драматичен театър – Плевен, са го задължили да участва в референдума, като му е заявено, че не може да гласува само за президент. Двама членове на РИК – Плевен са извършили проверка на място и са установили, че провеждането на гласуването е в съответствие с Изборния кодекс, Методическите указания и Решенията на ЦИК. Членовете на СИК са отрекли пред представителите на РИК-Плевен, че са задължавали гласоподаватели да участват задължително в референдума.

Отделно от изложеното по горе, РИК – Плевен установява, че данните, които са посочените в сигнала, липса на конкретни имена и членове на СИК са недостатъчни да се направи извод за нарушение на изборното законодателство. Затова от РИК оставят без уважение сигнала.

Другият сигнал е за това, че върху алея, която води до избирателните секции в ОУ „Климент Охридски” в ж.к. „Дружба”, има поставен агитационен знак с № 19, което е в нарушение на разписаното в Изборния кодекс. Към сигнала са предоставени и три броя снимки. РИК – Плевен е изпратила двама свои членове, които са извършили проверка на алеята, която води до ОУ „Климент Охридски”, и са установили, че поставеният знак е същия в предоставения снимков материал. Но РИК не установява нарушение разпоредбата на чл.183 от ИК, тъй като не  съдържат елементи на агитационен материал, затова сигналът е оставен без уважение.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...