Акценти
Начало / Общество / Две млади жени с наградата „Сахаров” и със спомена от зверствата на ИДИЛ

Две млади жени с наградата „Сахаров” и със спомена от зверствата на ИДИЛ

Тази седмица в Страсбург беше връчена наградата „Сахаров” на Европейския парламент за свобода на мисълта. Лауреати на наградата през 2016 г. станаха  Надя Мурад и Ламия Ажи Башар – две млади жени от язидското малцинство в Ирак, които успяват да избягат от робство и разказаха пред света за зверствата, извършвани от ИДИЛ.

Наградата беше връчена официално от председателя на ЕП Мартин Шулц.

Двете жени благодариха за наградата „Сахаров” и казаха, че това е възможност да разкажат за жертвите на ИДИЛ. „Гледаме на Европа като символ на справедливостта. Трябва да изрежем корена на тероризма”, каза при получаването на наградата Надя Мурад.  А Ламия Ажи Башар се обърна към евродепутатите с призива да има съд за престъпниците.

Надя Мурад и Ламия Ажи Башар оцеляват след сексуално робство при „Ислямска държава“ и се превръщат в говорители на жените, станали жертви на систематичното използване на сексуално насилие от страна на ИДИЛ. Те се застъпват публично за язидската общност в Ирак – религиозно малцинство, подложено на геноцид от страна на бойците на ИДИЛ.

„От две години насам ние живеем в геноцид. Нашите братя и мъжете ни бяха убити и хвърлени в масови гробове. Много от нашите момичета се самоубиха след мъченията, на които бяха подложени. Ние сме общност, която се нуждае от вниманието на целия свят. Ако не се преборим с ИДИЛ, тази идеология ще процъфтява. Затова трябва да се сложи край”, каза пред журналисти Надя Мурад.

asset-1

На 3 август 2014 г. ИДИЛ избива всички мъже в село Кочо, родното място на Ламия Ажи Башар и Надя  Мурад в Синжар, Ирак. След това масово клане жените и децата попадат в робство: всички млади жени, в това число Ламия, Надя и техните сестри, са отвлечени, купувани и препродавани нееднократно и експлоатирани като сексуални робини. При клането в село Кочо Надя загубва шестима от братята и майка си, която е убита заедно с осемдесет по-възрастни жени, които за бойците на ИДИЛ нямат сексуална стойност. Ламия също попада в сексуално робство заедно с шестте си сестри. След като бойците на ИДИЛ екзекутират братята и баща й, тя бива препродавана пет пъти измежду бойците и е заставена да прави бомби и жилетки за самоубийствени атаки в Мосул.  През ноември 2014 г. Надя успява да избяга с помощта на съседско семейство, което я извежда тайно извън територията, контролирана от ИДИЛ.

Ламия Ажи Башар неколкократно прави опити за бягство и през април най-сетне успява да се спаси благодарение на помощта на своето семейство, което заплаща възнаграждение на местни контрабандисти на хора. При пресичането на кюрдската граница, докато бяга в посока към територията, контролирана от иракското правителство, следвана от бойци на ИДИЛ, избухва противопехотна мина. Две нейни спътнички са убити, а тя самата е ранена и почти загубва зрението си. За щастие успява да се спаси и впоследствие е изпратена на лечение в Германия.

Разказите на  Надя Мурад и Ламия Ажи Башар бяха посрещнати с овации и ставане на крака от депутатите. Много емоционален край на церемонията беше, когато председателят на ЕП представи по-малкия брат на Ламия – Ват, който отново се събра със сестра си след 18 месеца в бежански лагер.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Нейното финансово измерение е в размер на 50 000 евро. Миналата година наградата бе присъдена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи. Той продължава да излежава присъда заради възприети като богохулни послания на неговия уебсайт, създаден, за да насърчава социално-политическия и религиозния диалог в страната.

 

 

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...