Акценти
Начало / Общество / Два морски орела в Персина се сдобиха с пръстени

Два морски орела в Персина се сдобиха с пръстени

Eкип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно постави цветни метални пръстени на два млади морски орела в района на Природен парк „Персина”. С това страната ни се включи в международната програма за опръстеняване на един от най-едрите орли, срещащи се в Европа. Програмата стартира през 1976 год. и до момента са опръстенени над 15 000 орли на целият континент.

„Самото опръстеняване е изключително трудна и рискована операция, свързана с изкачване до самите гнезда, които са разположени на високи около 30 метра черни тополи. За целта към екипа беше привлечен опитен алпинист със специална екипировка за катерене. Екипът на БДЗП и парк „Персина” успя да опръстенят 2 млади нелетящи орлета в техните гнезда, разположени по Дунавските острови, където е съсредоточена основната гнездова популация в България. Една от двойките има две малки, което е много добър гнездови успех. В другото гнездо екипът ни установи само едно орле”, сподели координаторът на проекта „По следите на морския орел” Свилен Чешмеджиев от БДЗП.

Орлетата са наречени Венци и Иваил, те се сдобиха с цветен алуминиев пръстен на всеки крак. Серийните номера на пръстените дават информация за мястото на излюпване и годината на опръстеняване. Така опръстенените през 2013 год. морски орли в България ще се разпознават по зелено-белия пръстен на десния крак и черния на левия. Освен маркирането с пръстени, са взети и данни за теглото, дължина на крилото, клюна, краката и други отличителни белези на младите орлета. В гнездата на орлите са намерени и хранителни остатъци, основно части от риби и птици, които след детайлно анализиране ще дадат информация за меню им. През следващия месец предстои наблюдение на гнездата с цел да се потвърди успешното излитане на опръстенените малки.

Проучването на вида се осъществява на територията на цялата страна. В България морският орел е включен в Червената книга, а числеността му се оценява на около 20 двойки.

Снимки: БДЗП

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...