Начало / Здравеопазване / Два апарата от Българската Коледа получи УМБАЛ „Д-р Георги Странски”

Два апарата от Българската Коледа получи УМБАЛ „Д-р Георги Странски”

Апарат за ударно-вълнова терапия и апарат за контролирана церебрална хипотермия получиха съответно клиниките по физикална и рехабилитационна медицина, и тази по неонатология, в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Началниците на клиниките доц. д-р Мая Кръстанова, дм, и доц. д-р Виктория Атанасова, дм, искрено благодариха за дарението и заявиха, че апаратурата е важна за лечението на техните пациенти.

Ударно — вълнова терапия е съвременен, иновативен, неинвазивен метод за лечение на болката в опорно двигателния апарат. Ефектите от нея са бързо и немедикаментозно лечение на болката, ускоряване регенерацията на клетките, подобряване на кръвната циркулация.

Терапията е с широк кръг на приложение от ортопедични до мускулно-скелетни и неврологични болкови синдроми и заболявания. Основният терапевтичен ефект е механично въздействие. Апаратът може да се прилага както при възрастни, така и при деца, като в случая ще го използваме предимно за лечение на деца с детска церебрална парализа и за научни цели, заяви доц. д-р Кръстанова, която добави, че такъв апарат няма на много места в страната и припомни, че клиниката разполага с цял салон за лечение на деца, оборудван пак по „Българска Коледа” преди няколко години. Клиниката лекува пациенти от цяла Северна България и е център за обучение на бъдещи медици, рехабилитатори, ерготерапевти, медицински сестри, акушерки  и козметици.

“За поредна година Българската Коледа дарява на нашата клиника апаратура. Тази година става въпрос за специален апарат, с който се лекуват новородени деца, родени в тежка асфиксия. Това е модерен метод за лечение, който вече е рутинен в повечето развити страни. У нас по обясними причини това лечение е недостъпно за болшинството болници – мисля, че само в 3 или 4 неонатологични звена имат такъв апарат,разказва доц. д-р Виктория Атанасова, шеф на Неонатологията в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

Асфиксията при новородените, (клиничен проблем, свързан с недостиг на кислород преди или по време на раждането), е от огромно медицинско и социално значение, добавя тя. Основният орган, който страда, е мозъкът. При тежките форми на асфиксия уврежданията в него са необратими и водят до дългосрочни неврологични проблеми и инвалидизация. Лечението с хипотермия намалява увредите в мозъка след преживяна асфиксия и така прогнозата при тези деца е значително по-оптимистична, казва доц. д-р Атанасова и добавя :” Миналата година получихме чрез Българската Коледа един друг апарат – за церебрално мониториране, който реално е най-важното диагностично допълнение към апарата за контролирана хипотермия. Така че сега ние разполагаме с двата апарата, които заедно биха ни дали възможност за по-качествено лечение и по-прецизно мониториране на деца, родени в асфиксия.

Изключително сме благодарни на Българската Коледа, че при съвременното инсуфициентно финансирано здравеопазване в държавните болници, (включително и университетските), ни помагат да поддържаме добър стандарт на медицински грижи, завърши доц. д-р Атанасова. Клиниката по Неонатология в УМБАЛ „Д-р Г.Странски” – Плевен е с на най-високото  ниво на неонатологично лечение, като приема деца за лечение от широк ареал – Централна Северна България.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...