Начало / Здравеопазване / Двама млади УНГ специалисти пренасят германски опит в МБАЛ „Авис Медика” – Плевен

Двама млади УНГ специалисти пренасят германски опит в МБАЛ „Авис Медика” – Плевен

Д-р Виктория Александрова и д-р Илен Косев са завършили медицина в България. Тя в Медицински университет – Варна, той в Медицински университет – Пловдив. Съдбата ги среща в Германия, където са на специализация и придобиват специалност по УНГ болести.  Д-р Александрова близо шест години работи в клиники по уши, нос и гърло, хирургия на главата и шията в Билефелд и Хайлброн, а д-р Косев – почти осем години работи в Клиниката по уши, нос и гърло, хирургия на главата и шията в Bad Lippspringe, като от януари 2015 г. е главен лекар там.

От началото на месец април тази година двамата се завръщат в България, за да започнат работа в МБАЛ „Авис Медика” – Плевен. За избора им и за опита, който ще пренесат разговаряме с д-р Илен Косев.

 

Работили сте в едни от най големите клиники в Германия.Какво ви накара да се върнете в България?

Задават ни често този въпрос, трудно е за повечето хора да разберат как от една уредена и спокойна страна се завръщаме в България с всичките й особености и недостатъци. Смятаме, че за годините в Германия събрахме достатъчно опит, видяхме как се прави медицина на световно ниво, и вярваме че можем да приложим това в родината си. Постигнахме дори повече от колкото очаквахме, но въпреки отличните условия за работа и доброто заплащане , си остава предизвикателството да се докажем и развием тук. Разбира се има и лична мотивация – имаме малко дете, искаме то да израства и да се възпитава в българските традиции и обичаи. Като българско семейство, мога да кажа че се чувстваме по-добре в родината си. Мисля, че ако успеем да се реализираме професионално в България, като цяло тук ще се чувстваме по-щастливи. Все пак не случайно казват, че камъкът си тежи на мястото.

Защо не избрахте софийска болница, а предпочетохте „Авис Медика“ в Плевен?

Когато взехме генералното решение да се върнем, започнахме интензивно да се интересуваме, да говорим с колеги и да проучваме различните опции. Изненадващо за нас не липсваха предложения-както от София, така и от много провинциални държавни и частни болници. Това, което ни накара да изберем Авис Медика е, че се получи едно отлично съвпадение на идеите ни с тези на ръководството. Осигури ни се апаратурата, от която се нуждаем, за да не правим компромис с качеството на диагностика и лечението. На практика УНГ-кабинетът е оборудван като една отлична немска амбулатория.

Натежа много и добрата репутация на Авис Медика сред приятелите ни лекари. Освен това има и отделение, в което можем да приложим и оперативния си опит.

Какви новости ще пренесете от Германия при лечението на пациентите ви тук?

В Германия е много разпространено намаляването на сливиците, вместо пълното им отстраняване.  Това има същия добър терапевтичен ефект както отстраняването, а в същото време оставащата тъкан продължава да изпълнява своята имунологична функция. Не е за пренебрегване , че така се минимизира опасността от постоперативно кървене.

Ще можем да предложим микроскопско изследване на ушите. В България традиционно тези изследвания се правят с обикновена светлина или чрез отоскоп. С микроскопа, с който разполага „Авис Медика”, се преглежда под голямо увеличение тъпанчевата мембрана, като ръцете на лекаря са свободни и това позволява да се правят  различни манипулации. Това в Германия  от е практика от много години, докато България в това отношение изостава.

Като главен лекар натрупах голям опит при ендоскопски операции на синусите. Това е много по-щадящ, безкръвен  метод и операцията се извършва под постоянен визуален контрол, тоест няма опасност да се наранят важни структури. Надявам се много скоро да използвам този опит при лечението на пациенти на „Авис Медика”.

Имате дългогодишен опит в областа на туморните заболявания. Къде се намираме в диагностиката и лечението им – в крак ли сме с новостите в световната практика?

Туморните заболявания в областта на главата и шията носят със себе си много сложни диагностични и лечебни задачи за лекарите. В болниците, в които сме работили в Германия, има доста добре работещ алгоритъм при всяко онкологично заболяване. Може би половината от лежащо болните са с туморни заболявания. Затова натрупахме и доста опит в онкологията. Къде сме ние? Смятам , че като диагностика и терапия в България не изоставаме много. Трябва много да се работи за възстановяването и рехабилитацията след проведено лечение. Това е също толкова важно, както и една успешна операция. Ако един пациент не може да говори или преглъща след лъчетерапия или операция, това не може да се признае за пълен успех в лечението.

Как съвременната медицина се справя с един друг, широко разпространен проблем -хъркането? Какъв е вашият опит при лечението на сънната апнея?

Това е доста сериозен проблем, който при някои болни може да доведе, при нелекуването му, до сериозни сърдечно-съдови, неврологични и психични усложнения. За поставянето на диагнозата сънна апнея е необходимо едно апартно изследване, което се нарича полиграфия или полисомннография- по време на сън се записват някои от жизнените показатели и така се диференцира, къде е стеснението на дихателните пътища. Така може да се избере точният терапевтичен подход. Като цяло лечението се разделя на два типа: консервативно с нагаждането на маска или оперативно (коригира се носната преграда, мекото небце или други стеснени участъци). В повечето големи клиники в Германия има оборудвани специални лаборатории за сънна апнея затова можем да бъдем полезни и на тези пациенти. Съпругата ми, Виктория Александрова  натрупа ценен опит при лечението на сънната апнея. Надяваме се скоро „Авис Медика” да разполага с апарат, с който хъркащият да бъде проследен през нощта и така да се установи каква е точната причина за проблема, за да бъде назначено и адекватното лечение.

Какви други специфични изследвания и процедури ще можете да предложите на пациентите на „Авис Медика“?

Наред с рутинните амбулаторни и стационарни дейности, характерни за УНГ практиката, можем да предложим апаратно изследване на слуха (аудиометрия), ултразвук на шия, диагностика при гълтателна дисфункция и др. Благодарение на апаратурата, закупена от „Авис Медика” и с която разполагат не много клиники в страната, ще можем да правим ендоскопско изследване на гласните връзки със специална видеосистема.  Тя позволява да се огледа цялата носоглътка заедно с гълтача и гръкляна, да се установи функцията на гласните връзки, както и да се открият туморни изменения във възможно най-ранен стадий.

Как пациентите ще могат да се свържат с вас?

Преглеждаме в ДКЦ Авис Медика след предварително записване. Операциите се извършват в болничната структура на Авис Медика.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...