Акценти
Начало / Култура / Двама млади музиканти ще са солисти на Плевенска филхармония

Двама млади музиканти ще са солисти на Плевенска филхармония

Двама талантливи млади музиканти – възпитаникът на НУИ „Панайот Пипков” – виолончелистът Александър Димитров, и пианистът Димчо Величков ще са солисти на Плевенска филхармония в концерта, който ще изнесат пред плевенска публика на 28 февруари.

Под диригентството на Константин Добройков те ще се представят с Симфония концерт за чело и оркестър в ми минор и Рапсодия по тема на Паганини за пиано и оркестър на Рахманинов.

Билетите за концерта на прекрасните млади музиканти вече са в продажба, съобщиха от Плевенска филхармония. Той ще се състои на сцената на зала „Катя Попова“, от 19 часа на 28 февруари.

Виолончелистът Александър Димитров е роден през 1993 г. в гр. Плевен. Завършва НУИ  „Панайот Пипков” – Плевен в класа по виолончело на Петранка Антонова. Творческата му биография е богата с награди от престижни музикални конкурси. Първата е от 2003 г. – диплом от VIII Международен младежки музикален фестивал – конкурс „Надежди, таланти, майстори“. Следва първа награда от XVIII Национален конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов“, диплом за най-малък участник солист в VI Национален конкурс за пианисти – акомпанятори, първо място в XX Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ и втора при неприсъдена първа от XII Международен младежки музикален фестивал – конкурс „Надежди, Таланти, Майстори”. Печели специална и парична награда за солист в VIII Национален конкурс за пианисти – акомпанятори и второ място в VIII Национален конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „Magic“ Носител е на две първи награди от XX Национален конкурс „В. Върбанов“ за изпълнение на българска музика и от VI Международен конкурс „Млади виртуози“…Участва в майсторски класове на проф. Кристиян Чернев, Калин Иванов, проф.Стефан Попов, както и в майсторски клас към European Union Youth Orchestra на проф. Дейвид Стрейндж. Не веднъж е бил солист на Плевенска Филхармония.

Димчо Величков е роден през 1987 г. в Стара Загора в музикално семейство. Седем годишен постъпва в класа по пиано на своя баща в Националното училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”. На деветгодишна възраст получава първата си награда “Млади надежди” от ІV международен конкурс “Музиката и Земята”..

На 15 години свири в престижната зала “България”, а година по-късно е солист на оркестъра на Държавната опера – Стара Загора. Участва като солист в международния проект “Млади музикални таланти – България, Франция”. Завършва с отличие Националното училище за музикални и сценични изкуства “Хр. Морфова”, Стара Загора и е приет за студент в Konservatorium Wien – Privatuniversität, специалност пиано. Завършва бакалавърска и магистърска степен в класовете на известните проф. Маркус Праузе, проф. Иго Кох, проф. Франц Цетл, д-р Отто Пробст.

Участва в младежкия симфоничен оркестър “Blue jeans solоists Vienna”. Участва и в едни от най-големите фестивали в България – „Софийски музикални седмици“ в София, „Аполония“ и „Музите” в Созопол.

Изнася концерти в България, Италия, Франция, Австрия, Канада, Р. Корея. През 2013 г. по покана на БКИ и българското посолство в Москва изнася концерти по повод празника на столицата на Русия.

Печели награди от национални и международни конкурси, между които Първата и абсолютната награда от ХІV международен конкурс “Internazionale di Musica Euterpe” – Корато (Бари) Италия с председател на международното жури Марчело Абадо – брат на известния диригент Клаудио Абадо.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...