Акценти
Начало / Крими / Двама, измамили жена да им предаде близо 20 000 лева, отиват на съд в Плевен

Двама, измамили жена да им предаде близо 20 000 лева, отиват на съд в Плевен

Районна прокуратура – Плевен е внесла в съда обвинителен акт срещу  двама участници в телефонна измама.

Обвинението срещу Николай Д. и Петър К. е за това, че на 20.02.2017 г. в гр.Плевен, в съучастие, въвели жена от гр.Плевен в заблуждение чрез телефонни разговори, че ще съдейства при провеждане на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници и я накарали да остави  паричната сума от 10 000 евра /с левова равностойност 19 958 лева/ под пейка в непосредствена близост до хипермаркет.

Двамата обвиняеми пристигнали в Плевен на 20 февруари с автомобил от Ихтиман. Същият ден  към 10 часа по мобилния телефон на пострадалата се обадило неустановено по делото лице, което се представил като майор Дончев от полицията  и разяснил, че след известно време ще й се обадят по стационарния телефон телефонни измамници. Помолил жената да не затваря телефона, за да бъдат засечени престъпниците. В следващия момент позвънил стационарния телефон и мъжки глас казал на пострадалата, че на неин близък е направена операция, която струва  20 000 лв. и тя трябва да ги даде. След като отговорила, че няма пари, гласът започнал да я заплашва с физическа разправа. Жената държала отворен мобилния си телефон и по него „полицаят“ й разпоредил да затвори, тъй като измамниците били засечени, а след това й разяснил, че следва бързо да изтегли 20 000 лв., тъй като има вероятност телефонните измамници да ги изтеглят. Жената повярвала на казаното, изтеглила 10 000 евро и по дадените й указания ги оставила на посоченото място.

По същото време, обвиняемите били насочени по мобилен телефон от неустановено по делото лице да вземат чантата с парите, оставени под пейката до магазин, като знаели, че тя е оставена от измамена възрастна жена. След това се отправили с  автомобила в посока Русе и същия ден в Румъния предали парите на неустановено лице.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...