Начало / Общество / Двама депутати уважиха честванията на Съединението в Плевен

Двама депутати уважиха честванията на Съединението в Плевен

Цецка Цачева и Владислав Николов от ГЕРБ бяха единствените народни представители от Плевен, които уважиха официалното честване на 128-та годишнина от Съединението пред паметника на IV Плевенски пехотен полк. Сред официалните лица бяха кметът на града проф. Димитър Стойков, двама от заместниците му, областният управител Илиян Йончев, заместникът му Енгин Кючуков, общински съветници и др.

Свещеници от плевенски храмове отслужиха заупокойна молитва за загиналите за делото на Съединението. Кметът проф. Димитър Стойков изтъкна в словото си, че на този ден нашият  малък народ показва на Европа и света, че е готов до край да брани неразделността на Отечеството си. Познал свещената свобода след петвековно тежко робство и едва започнал да гради своята държава, той не се примири с диктата на великите сили и не позволи повече да кърви раната на разкъсаната ни Родина, добави той.

Стойков призова днес, пред святата памет на героите, всички ние да си спомним изстраданата историческа мъдрост и да дадем обет, че единни в името на разума, справедливостта, достойнството ще работим за добрините на България. „Така през далечната 1885 година държавници и народ имаха една цел – обединението на Родината, и заедно я извоюваха. Дълбок поклон пред делото на Съединението и всички истински българи, които се посветиха на него”, допълни той.

Областният управител Илиян Йончев припомни делото на проф. д-р Георги Странски – български лекар, революционер и политик, чието име носи Университетската болница в града. Той е окръжен лекар на Плевен в годините на Временното руско управление след края на Освободителната война. Участник е в организирането на Съединението като член на Българския таен централен революционен комитет и след 6-ти септември е назначен за председател на образуваното Временно правителство и за комисар в Южна България.

„Макар да няма пряка историческа връзка, Съединенито се превръща в основополагащ символ на българската държавност, поставен като надпис на главния вход на Народното събрание, за да ни напомня, че сме силни само, когато ни обединява националната кауза”, добави Йончев.

В знак на признателност към загиналите 1140 войни от славния IV Плевенски пехотен полк – един от най-доблестните защитници на делото на Съединението, бяха положени  венци и цветя пред паметника в Градската градина. Официалните лица също сведоха глави пред делото на авторите и защитниците на Съединението.

За тържествената атмосфера на празника се погрижиха Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, воините от Пета шипченска механизирана бригада и Северняшкият ансамбъл.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...