Акценти
Начало / Общество / Да си спомним за големия оперен певец Христо Бръмбаров

Да си спомним за големия оперен певец Христо Бръмбаров

Днес се навършват 42 години от кончината на големия оперен изпълнител Христо Бръмбаров.

Роден в Ловеч на 15 октомври 1905 година, малко по-късно семейството му се преселва в Плевен, където той завършва средно образование. Учи цигулка и постъпва в Музикалната консерватория в класа на Иван Вулпе. След неговата смърт през 1929 година заминава на специализация в Милано при педагожката Дамако.

Изключителен артист, специализирал в Италия, с върхови постижения в певческата си кариера, наредил се в челните редици на европейското оперно изкуство. Професор в Музикалната академия, символ на българската вокална школа, оценен като най-добрият педагог на мъжки гласове в света. Негови ученици са световно известните Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Асен Селимски, Гена Димитрова и много други.

През 1961 година Бръмбаров получава тежък инфаркт и прекратява певческата си кариера, но продължава да преподава. По това време създава Централната студия за български и чужди вокалисти, която ръководи до смъртта си. Член-учредител е на възстановения Съюз на българските музикални дейци. Бръмбаров съдейства за създаване на плевенската опера през 1970 г., която след смъртта му приема неговото име.

Изгражда незабравими образи на Борис Годунов от едноименната опера на М. Мусоргски, Амонасро от „Аида” на Д. Верди, Скарпиа от „Тоска” на Д. Пучини, Валентин от „Фауст” на Ш. Гуно, Томски от „Дама пика” на П. Чайковски, Георги Грозника от „Янините девет братя” на Л. Пипков и др.

Христо Бръмбаров умира от инфаркт на 12 юли 1974 година в София.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...