Акценти
Начало / Култура / Да си припомним: Смирението е първото стъпало от християнските добродетели

Да си припомним: Смирението е първото стъпало от християнските добродетели

На 30 март Православната църква почита Преп. Йоан Лествичник. Той е написал книга под заглавие „Лествица“ (стълба) за духовно съвършенство. В 33 стъпала той представил стълбата на християнските добродетели, за първа от които определил смирението.

През Великия пост църквата припомня тази стълба на подвижника и приканва християните да се изкачват по пътя на духовното съвършенство.

Смирението не е меланхолия. Някои така го разбират – че това е нещо депресиращо и означава да се чувстваш безсилен, злочест, интровертен по болезнен и нездрав начин. Не е така. Смирението е истинно, правдиво състояние. Означава да знаеш кой си, кое е твоето място в света, да знаеш своята немощ, да благодариш на Бога, Който ти прави благодеяния, въпреки че си такъв. Смирение означава да живееш в истината и да не живееш сред лъжите, които нашето време създава.

Когато тръгнем по пътя на смирението, ще видим, че в нас се появява първото изкушение – то се нарича тщеславие. Когато искаш да станеш смирен, ще ти дойдат тщеславни мисли. Какво ще рече тщеславието? Да направиш нещо добро и скришно в теб да се гордееш за това.

Смиреният има порив да се научи. Когато имаш смирение, не казваш всичко знам!, а питаш твоя съпруг, съпруга, дори детето си, а не казваш всичко зная! Това е добро за нашата душа. Нека не казваме всичко знам! Няма ти да ми кажеш, какво ще правя!, защото това се пренася върху семейството и върху всички, с които общуваме.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...