Акценти
Начало / Икономика / Да се възроди изграждането на язовир Черни Осъм, призова зам.-министър Симидчиев

Да се възроди изграждането на язовир Черни Осъм, призова зам.-министър Симидчиев

Трябва да се възроди изграждането на четири язовира в страната – на Черни Осъм, който ще осигури питейна вода за областите Плевен и Ловеч, Кюстендил, който ще водоснабдява гр. Кюстендил, Бяла около Севлиево и Чакалица, от където ще идва вода за Благоевград. Мнението беше изказано от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев по време на организирания от Националното сдружение на общините форум “Водният сектор – национален приоритет и общинска отговорност”. Строителството на тези съоръжения е започнато, но прекъснато на различни етапи, а завършването им ще реши дългогодишните проблеми с водоснабдяването в тези територии.

Зам.-министърът уточни, че след месец ще бъдат готови варианти на краткосрочни инвестиционни програми, които ще послужат за планиране на инвестициите във ВиК сектора през следващия програмен период. Инвестиционните програми ще бъдат първите резултати от разработването на регионалните генерални планове за ВиК. Изработването им започна през месец декември миналата година в рамките на проект “Развитие на общинската инфраструктура”. Всичките 51 плана трябва да бъдат готови и одобрени до средата на 2013 г., допълни зам.-министър Симидчиев. Той призова местните власти да дискутират нуждите от инвестиции във ВиК сектора в рамките на дадена община с трите консорциума, които ги разработват. Така ще може те бъдат включени в документите.

Във връзка с проблемите с водоснабдяването в Ловеч кметът Минчо Казанджиев заяви в началото на септември, че само изграждането на язовир “Черни Осъм” може да помогне на водоснабдяването в региона и държавата трябва да помогне. Изграждането на язовира по старите проекти струва около 200 млн. лева, има и редуциран нов проект за 100 млн. лв.

Повече от 25 години общината прави опити да построи язовир “Черни Осъм”, чиито основи са положени. Проектът бе спрян през 1990 год. след бурни протести и живи вериги на еколозите, водени от Петър Слабаков.

Още през 2007 год. Община Ловеч настоява пред тогавашния премиер Сергей Станишев за изграждането на хидровъзела, необходим за водоснабдяването на Ловеч, Троян и Плевен още 28 села в региона, но получава категоричен отказ заради липса на средства. Две години по-късно отново е изпратено писмо до правителството, но отговор все още няма. Сега се обмисля вариант да се пише и до председателя на НС Цецка Цачева, която също е от този край, уточни по-рано Минчо Казанджиев.

Построяването на язовир “Черни Осъм” е заложено в Ловешката областна стратегия за развитие за периода 2007 – 2013 като един от основните приоритети като съвместен проект с общините Плевен и Троян.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...