Акценти
Начало / Общество / Да поканим коледното настроение у дома

Да поканим коледното настроение у дома

Забързани в делника, често се случва да не разпределим правилно времето и ден преди Коледа да се окаже, че не сме готови дори с украсата на дома. А сме си правили планове как ще сложим изработено от нас самите венче на входната врата, как ще съберем шишарки и ще ги вържем на елхата и още, и още … Трескавото обикаляне по магазини в намиране на нещо ново, нещо красиво, но и оригинално и на приемлива цена е мисия невъзможна /почти/.

На помощ идва плевенчанката Валя Станчевавинаги готова да предложи сръчно изработени от нея украшения, съобразени както с изискванията ви, така и с бюджета. Тази година е приготвила дори дребни добавки към подарък – камбанка или елхичка от плюшена рошава пръчица, мини елха с конопена връзка и камбанка, изработена от плат. Малките декорации, които стават и за входната врата, включват и мини венче с полегнал дядо Коледа с естествена мини шишарка. По-дребните размери имат връзка и с доходите на хората, обяснява Валя. Купува се по-слабо и по-пестеливо от минали години.

Затова хит е дълга около 15 см сурвачка. Тя е и нещото, което се купува много за чужбина, защото може да се побере и в стандартен плик за писмо. Някои хора дори поръчват предварително и ги пращат на близките си по целия свят – за да пазят българската традиция. Други пък окачват сурвачката на елхата като коледна играчка.

Новото, което Валя прави, е битова сурвачка с конци от чиста вълна, но не в различни цветове, а съвсем изчистена. Задължителен обаче е червеният конец – за здраве. Паричката е символ на благоденствието и пожеланието да е пълна къщата с пари, сушените плодове – на плодородие и изобилието, гевречето символизира най-насъщното за човек – хляба. Камбанката пък със звъна си прогонва злите сили. Така че колкото е по-отрупана една сурвачка, толкова къщата ще бъде по-пълна и ще има и повече здраве.

А сръчните ръце и фантазията на Валя Станчева са претворили безброй неща – коледна декорация на дървено пънче, украсени с дребни коледни играчки и шишарки плетени кошнички, коледен свещник, който става както за трапезата, така и за вратата. Защото майсторката през годините е разбрала най-важното – за такива светли празници хората предпочитат различното, ръчно изработеното, но типично българско, а не вносното и масово разпространеното.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...