Акценти
Начало / Образование / Да направят връзка между средното и висшето образование си поставят за цел носителите на голямата награда „Арлекин”

Да направят връзка между средното и висшето образование си поставят за цел носителите на голямата награда „Арлекин”

Участниците в клуб „Медии и комуникации” към СОУ „Христо Смирненски”, които спечелиха голямата награда – кристален „Арлекин” от националния фестивал за детско медийно изкуство, днес дадоха първата си пресконференция след постигнатия успех.  Те получиха отличието в категорията за радиопредаване. Със съдействието на Радио Плевен и с подкрепата на директора на училището – Николай Иванов, успяхме да направим интервюто с д-р Ирина Джикова от РЗИ – Плевен на тема „СПИН – част от нашето съвремие”, което ни донесе голямата награда, разказа Първолета Петкова, преподавател по български език и литература в СОУ „Христо Смирненски” и ръководител на клуба. Интервюто е излъчено точно на 1 декември миналата година, когато отбелязваме Световния ден за борба със СПИН.  Всъщност младите журналисти от клуба направиха цяло радиопредаване, което беше посрещнато с интерес от нашите слушатели, допълни Иван Каневчев, редактор в Радио Плевен. Той разказа, че учениците са редовни гости в неговите предавания и той е щастлив, че има възможност да работи заедно с такива талантливи млади хора, които внасят разнообразие с идеите си,  реализирайки ги със завидна вещина.

Голямата награда плевенските участници печелят сред  сериозната конкуренция на 15 ТV и радиопредавания, представени от участници не само от България, а и от Сърбия, Канада, САЩ, Русия, Испания и Ирландия. Участниците от чужбина всъщност са български деца, които живеят там и ние всички сме впечатлени от добрия български език, който те говорят, вметна Първолета Петкова, подчертавайки, че това е една от основните идеи на този фестивал – да провокира младежите да се върнат за реализация в България.

С вълнение победителите Сузана Цветанова, Ивана Стоянова, Велислава Веселинова, Михаела Христова и Мирослав Костадинов за суперлативите, изказани за тяхното предаване от членовете на журито д-р Росица Младенова, организатор на фестивала, режисьор и преподавател в НАТФИЗ, доц. Юрий Дачев, драматург, режисьор, писател, сценарист, преподавател в НАТФИЗ, режисьорът Чавдар Гагов и проф.д.н. Венелин Грамадски, ръководител на катедра „Филмова и ТВ режисура и анимация” в НАТФИЗ. Участниците в клуба дори са получили предложение за развитие на дейността  в по-големи мащаби и евентуално участие в обучение в София.

На базата на тези контакти смятаме да раеализирама нашата голяма цел – осъществяване на връзка между средното и висшето образование и да намалим пропастта, която в момента съществува между тях, обясни Петкова. За постигане на това преподавателката ще разчита много и на своите ученици, за които тя няма съмнение, че ще продължат образованието в елитните висши училища на страната. Младите хора вече са определили предпочитанията си – част от тях са се насочили към правото, други пък към филология.

Но дотогава пред тях стои поредното предизвикателство в клуб „Медии и комуникации” – подготовка на художествен филм за 23-годишния параспортист Михаил Христов. Михаил претърпява инцидент, когато е ученик в 10 клас в СОУ „Христо Смирненски” и губи двете си ръце. Но благодарение на силния си дух, младежът продължава напред и дори става състезател на скок дължина. През март тази година подобрява европейския рекорд в дисциплината, а в края на май подобрява собствения си рекорд на откритото първенство на Хърватия за хора с увреждания, с което покрива норматива за световното първенство във Франция. Горда съм, че Михаил е мой ученик и искаме чрез този филм да покажем, че силният дух може да се справи с всяко едно изпитание и дори да направи човек по-силен, каза Първолета Петкова и допълни, че с този филм ще участват в следващото издание на фестивала „Арлекин”

Клуб „Медии и комуникации” е създаден преди 10 години от Първолета Петкова, като през последните две години работи по програма УСПЕХ. Това е трети випуск, който работи в клуба и досега през него са преминали над 200 младежи. Идеята да го създам беше провокирана от желанието ми да науча моите ученици да комуникират не само помежду си, а и на различни равнища, обясни Петкова. Осъществявайки деностите в клуба на младиже журналисти се налага да общуват както с малки деца, така и с директора на училището, дори с кмета на Плевен. В архива на клуба се пази интервю с бившия кмет Найден Зеленогроски и със сегашния – проф. Димитър Стойков. Канили сме дори Милен Велчев да връчи дипломите на завършващите ученици и всички бяхме много приятно изненадани, когато той се отзова на поканата, сподели Петкова.

Децата се гордеят и с направения от тях филм „Кой си ти, Господи”, посветен на големия християнски празник Великден.  „Поставихме въпроса  кой е Господ и къде да го търсим – в църквата или в нас самите. Защото, ако го търсим само в храма, може и да не го открием, но вътре в душите си със сигурност трябва да го намерим”, обясни Калоян Донков. Според момчето това е и силата на журналистиката – да поставя въпроси и чрез отговорите им да достига до истината, да възпитава.

Думите му са препратка към посланието на пясъчния часовник, който плевенските ученици получават заедно с кристалния „Арлекин” – времето минава, казаното остава, изкуството е вечно.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...