Акценти
Начало / Култура / Дарин, Дарина, Найден днес имат имен ден

Дарин, Дарина, Найден днес имат имен ден

На 19 март имен ден празнуват Дария, Дарин, Дарина, Найдa. Найден е традиционно българско име, което също празнува на 19 март имен ден. Найден били наричани момчетата, които били подхвърляни пред прага. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които искали, но не можели да имат дете. Найден означава „намерен”.

Поздравете ги по телефона, не им ходете на гости! Отложете празнуването за малко по-късно, важно е за здравето на всички!

Свети Хрисант и Дария са мъченици от годините на гонения срещу християните. Хрисант бил от богато семейство , който бил пратен в Рим на обучение. Там младежът станал убеден християнин. Хрисант проповядвал разпалено и обърнал много връстници, с които дружал, към вярата. Скоро това се разчуло и в Рим разтревожен дошъл баща му. Той решил да ожени Хрисант за млада и красива езичница и така да прекрати увлечението му по християнството.

Дария живеела в храма на Атина и била известна с красотата и добротата си. Тя веднага харесала Хрисант и направила всичко възможно да му угоди и да му се хареса, но сърцето му, било пълно само с Божия любов. Той започнал да проповядва и на нея и тя станала също християнка. Когато те се оженили, си дали обет да служат само на Бог и да не познаят плътската любов.

Влиянието им в Рим било голямо и не след дълго се разчуло. Те били изправени пред съда, но словата им обърнали съдията и жена му към християнството. Император Нумериан се ядосал и наредил страшни мъчения за двамата, които те преодолявали с лекота. Тогава императорът заповядал смърт за двамата – закопаване живи. Това станало през 284 г. сл. Хр.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...