Акценти
Начало / Политика / Дарин Ангелов: Отговорността за бежанците не бива да се прехвърля на местната власт

Дарин Ангелов: Отговорността за бежанците не бива да се прехвърля на местната власт

Дарин

Отговорността за бежанците не бива да се прехвърля на местната власт, коментира на пресконференция Дарин Ангелов, председател на Общинския съвет в Плевен, след като вчера съветниците решиха да информират държавата, че в областта няма подходяща сграда за незабавно настаняване на бежанци. Много са въпросите без отговор, които местните старейшини проиграха на вчерашното си заседание. Сред бежанците има бременни жени, възрастни хора. Какво ще се случи, когато трябва да родят, или ако някой от възрастните почине. До момента не е ясно какъв ще бъде режимът за криминално проявени лица сред бежанците, нито за членовете на терористични групировки.

Без отговор остава и въпросът как ще се процедира със заразно болните, които ще донесат специфични за Близкия Изток заболявания, коментира Ангелов и добави, че това са все проблеми, чието решение не е в компетентността на местната власт. По думите му Министерски съвет е дал съгласието си за приемане на бежанци в България и трябва всички неясни моменти около тяхното настаняване и пребиваване в страната ни да бъдат изчистени, а не отговорностите и проблемите да се прехвърлят на местната власт. Дори трябва да има нормативни промени, изтъкна Ангелов. И добави, че бежанската вълна от Сирия през Турция към България може да достигне 40 хил. души.

Общинският съвет в Плевен ще информира министър-председателя Пламен  Орешарски, както и заместника му и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че в Плевенска област в бъдеще бихме приели бежанци, ако има ясни гаранции от страна на държавата за финансиране на ремонтни дейности на определените за целта сгради, както и за осигуряване на всички необходими социално-битови условия.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...