Акценти
Начало / Последни новини / Даниела Димитрова с годишната награда на Спешъл Олимпикс, България

Даниела Димитрова с годишната награда на Спешъл Олимпикс, България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е връчил днес годишната награда на Спешъл Олимпикс, България на Даниела Димитрова от Плевен. Наградата „ПроСпорт“ е за Плевенски обществен фонд „Читалища“, чийто изпълнителен директор е Димитрова.

От своя страна министър Красен Кралев е получил специалната награда за цялостен принос за разширяването на достъпа до спорт за хора в неравностойно положение по време на Националната конференция на Спешъл Олимпикс България и фондация „Про Спорт“. Събитието се организира по повод 3 декември, международния ден на хората с увреждания.

„За мен е огромна чест да получа тази награда. Спортът е най-добрия начин за интеграция на хората в неравностойно положение в обществото. За да постигнем успех в тази задача обаче не трябва да обръщаме внимание само на високото спортно майсторство, а преди всичко на масовостта. За това от две години нашият екип прави всичко възможно да увеличим обхвата на програмите ни за хора с увреждания, за да имат повече спортове достъп до тях. Увеличихме с 20% средствата за хора с увреждания и създадохме специално направление „Спорт в свободното време“ за хората в неравностойно положение. Опитваме се да направим и спортната инфраструктура достъпна за тях“, заяви Красен Кралев.

„През последните две години наблюдаваме една нова политика на държавата, ориентирана към осигуряването на достъп до спорт и промотиране на елитните състезатели като посланици на спорта сред децата. Министър Кралев обърна пирамидата на спорта като сложи масовия спорт във фокуса на държавната политика. До момента нито едно политическо ръководство не беше така смело. Истината е, че резултатите от това, което се случи ще бъдат видени през 2020 г. Благодаря Ви, че успяхте да покажете, че е важна основата на спорта, а не само върха“, каза по време на церемонията националният директор на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов.
Министър Красен Кралев пожела успех и на българските участници в Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, които бяха представени по време на конференцията. От утре започват да се отброяват последните 100 дни до състезанията в Австрия, които ще се проведат от 14 до 25 март 2017 г. В тях ще участват 3000 атлета, представители на 110 държави. България има 8 състезатели в 3 вида спорт – алпийски ски, ски бягане и бягане със снегоходки.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...