Акценти
Начало / Общество / Данаил Вълов: Очаквам евентуален обвинителен акт непосредствено преди изборите

Данаил Вълов: Очаквам евентуален обвинителен акт непосредствено преди изборите

Още преди пет месеца казах,  че не се притеснявам от проверките, а от времето, в което се извършват. Това заяви днес на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен отстраненият кмет на Община Червен бряг инж. Данаил Вълов. Поводът за срещата му с медиите е решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което извършената по сигнал проверка не е установила той да е в конфликт на интереси, както и зам.-кметовете му Камен Влахов и Светослав Георгиев във връзка с провеждането на обществена поръчка за услугата „Топъл обяд”.

„Пет месеца по-късно аз все още съм отстранен от работа, нямам повдигнато обвинение и от обвинението е разпитан само един свидетел. Предполагам, че  евентуален обвинителен акт ще ми бъде представен непосредствено преди изборите”, коментира Вълов.

Той за пореден път заяви, че причините за създалата се ситуация са политически и икономически.Той припомни, че антикорупционната комисия го проверява в продължение на 8 месеца по анонимен сигнал и на база на публикации в медиите. Вълов си позволи да коментира иронично заключенията на проверката, която на първо място констатира, че се казва Данаил Николов Вълков и през 2015 г. законно е избран за кмет и като такъв има право да подписва договорите за обществени поръчки и протоколите към тях. Втората констатация е, че има законен брак със съпругата си, има дъщеря и както изисква закона след като станал кмет им прехвърлил бизнеса си. Третата, най-важната констатация е, че няма роднински връзки със собствениците на фирмите, спечелили обществената поръчка за предоставяне на услугата „Топъл обяд”. За всичките тези констатации има решение на комисията на цели 24 страници, подчерта Вълов.

 „Прави впечатление, че комисията ме проверява 8 месеца, излиза с констатация на 27 февруари 2019 г. и същата тази комисия заедно със Специализираната прокуратура месец по-късно провежда акцията в Червен бряг отново по повод „Топъл обяд. Надявам се, че проверката от тежко въоръжените полицаи и отстраняването ми от длъжност този път не е по анонимен сигнал”, коментира Вълов.

В частен аспект той  обаче вижда връзка между двете събития. „Каква е тя засега само може да предполагаме. Надявам се, макар и преди изборите, да ми връчат обвинителен акт и да видя в какво съм обвинен. Но продължавам да твърдя, че зад тези събития се крият политически и икономически интереси”, подчерта Вълов.

Той беше категоричен, че тези събития не могат да го лишат от възможността да се кандидатира отново за кмет. Към днешна дата той даде отговор „да” за кандидатиране за нов мандат, защото не иска да се смятат, че тези проверки са го уплашили, каквато цел той подозира, че имат.

Вълов не скри, че случилото се има отражение върху психическото му спокойствие, въпреки че се опитва да приема нещата като част от политическото ежедневие в страната, върпеки че е абсолютно нередно и незаконосъобразно.

В резултат от проверките и отстраняването му от работа на Община Червен бряг не са изплатени напълно верифицираните средства по проекта за „Топъл обяд”, а над 500 души в общината са лишени от тази услуга от месец май тази година. Според Вергиния Василева, изпълняваща длъжността кмет на Червен бряг, без обяснение се бави верификацията на разходите по други три големи европейски проекта на общината – за ремонта на читалището в града, на Пожарната и бл. „Христо Ботев”. Част от тези средства са платени от бюджета на Общината, уточни тя.

В края на пресконференцията инж. Данаил Вълов каза, че когато има окончателно становище по неговия случая ще си търси правата по установения ред, дори и в европейски съдилища.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...