Начало / Образование / Дадоха държавен имот на Община Плевен за строеж на нова сграда на ОУ „Валери Петров“

Дадоха държавен имот на Община Плевен за строеж на нова сграда на ОУ „Валери Петров“

Община Плевен получава правото на собственост върху държавен имот с площ 7166 кв. м в гр. Плевен, това реши Министерски съвет на днешното си заседание. На мястото ще се изгради нова учебна сграда на Основно училище „Валери Петров“ – гр. Плевен по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022“. Новата сграда ще даде възможност учениците от няколко училища да преминат в едносменен режим на обучение.

През м. ноември 2020 г. Община Плевен бе одобрена за финансиране на  проектно предложение „Изграждане на нова сграда на ОУ „Валери Петров“ по Модул 2 – „Държавни и общински училища – изграждане на нови сгради за училища, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи“, Дейност I – „Проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация/издаване на разрешение за ползване на нови сгради за училищно образование“ на Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022“ на Министерството  на образованието и науката. Общата му стойност възлиза на 5 000 000 лв.

Със свое Решение № 307/27.08.2020 г. Общинският съвет – Плевен, даде съгласие Община Плевен да кандидатства по Програмата на МОН, като осигури съфинансиране в размер на не повече от  188 751 лв.

Общата цел на проекта е реализирането на нова самостоятелна за ОУ „В. Петров“ – Плевен, материална база, която да гарантира здравословните и качествени условия на обучение в институцията и намаляване недостига от 150 места, като по този начин ще се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предвидено в нормативната уредба на дейностите в училищното образование, организиране на едносменен режим на учебния ден в три плевенски училища, в контекста на специфична цел, насочена към създаването на пълноценни условия за организация на учебния ден на едносменен режим с цел повишаване качеството на образование.

Програмата „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022“ има за цел финансиране на материалната база, която гарантира здравословни и качествени условия за обучение в институциите в системата на предучилищното и училищното образование и е насочена към изграждане на нови, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли, детски градини и училища в Република България.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...