Начало / Общество / Гулянци отбеляза 48 години като град

Гулянци отбеляза 48 години като град

Тази година се навършват 48 години от издаването на Указа на МС, с който Гулянци е обявен за град и така се сбъдва мечтата на няколко поколения. Тогава кмет на Гулянци е Веска Радулова.

Празненствата в Гулянци започнаха с тържествена сесия на Общинския съвет, който се проведе на 4 септември.  Заседанието откри председателят Огнян Янчев с пожелание за ползотворни дела в името на родния край. Свои спомени и впечатления споделиха Георги Шарпов и Илийчо Цанов – бивши кметове на Гулянци и почетни гости на сесията. Кметът на общината Лъчезар Яков награди с плакети за принос своите предшественици и действащия Общински съвет и благодари за добрата съвместна работа.

 

Честването продължи в центъра на града, където под звуците на химна „Мой роден град” кметът на общината издигна знамето и даде старт на тържествата. По повод празника Центърът за обществена подкрепа подари на Община Гулянци ръчно изработена карта с всички населени места, която беше изложена на площада. Кметът и жителите на Гулянци получиха цветя, поздравителни адреси и много благопожелания от своите гости – кандидати за народни представители, кметове и общински съветници, ръководители на институции.

Отец Пламен Линков отслужи водосвет за здраве и благополучие, който е задължителна част от честването. След това Лъчезар Яков поздрави присъстващите на площада и благодари на всички, които са градили града и общината през годините. Вие и Вашите предци сте влагали сили, средства и любов, за да превърнете Гулянци от малко крайдунавско селце в един прекрасен град. Наш ангажимент днес е да пазим и надграждаме, да развиваме това, което вече имаме, да търсим нови пътища, да се стремим към нови постижения, за да отговорим на променящия се свят. Мога да Ви уверя, че през последните години усилията на Общинското ръководство и администрация са насочени именно в тази посока.” Кметът благодари на самодейните състави и изпълнители, които творят в Гулянци и прославят родния си край и пожела на всички вълнуващи моменти с празничната програма, организирана от НЧ „П. Р. Славейков 1923” гр. Гулянци. Последва пъстра китка от песни и танци, която завърши подобаващо с празнична торта за всички на площада.

По случай 48-та годишнина на града на Спортния комплекс се проведе футболна среща между ветераните и действащия отбор на ФК „Вихър” гр. Гулянци. Кметът на общината награди и двата отбора с почетни плакети и увери, че Община Гулянци ще продължи да инвестира в спорта и да подпомага клубовете. Футболисти, публика и гости имаха възможност да разгледат изложба „Уловени спортни мигове”. Архивните кадри за нея са събрани и съхранени от Величко Ерминов – учител, спортист, общественик. За труда и приноса си той също бе награден с почетен плакет от кмета на общината.

Празничният ден завърши с концертна програма с участието на Духов оркестър при НЧ „Съгласие“ с. Новачене, индивидуалните изпълнители – Емил Младенов, Борислава Бориславова, Борислав Калинов,  Веселина Маринова, Танцов състав при СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. За финал на площадът се извиха кръшни хора с песните на обичаната певица Нелина.

През целият празничен ден на площада учениците и учителите от СУ „Хр. Смирненски“ предлагаха лимонада и домашни сладки, като част от проекта „Обичам моето училище“. Със събраните средства екипът ще подпомогне дейностите по декорация на интериора на училището.

Текст и снимки: Община Гулянци

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...