Акценти
Начало / Здравеопазване / Грипът идва през ноември

Грипът идва през ноември

Първите случаи на грип се очакват през месец ноември, според епидемиолозите. Три щама ще са активни през тази зима, един от които е нов – „Швейцария“, който е от групата А/H3N2/, и вероятно ще е преобладаващ. Най-податливи на новия грипен вирус ще са възрастните хора, хронично болните и малките деца. Другите два щама, които ще циркулират в страната, ще са добре познатият свински грип и новият „Пукет“, който е от тип В и е малко вероятно да причини епидемия.

Епидемиолозите следят с особено внимание разпространението на смъртоносният близкоизточен респираторен вирус (МЕРС) който вече взе две жертви в Европа..

„В момента няма непосредствена опасност за България, но същеврменно МЕРС изключително много ни притеснява“, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Епицентър.бг. „Засега инфекцията се разпространява трудно от човек на човек – трябва да има много тесен контакт, но шансът да започне да се предава само чрез едно кихане като грипа, не е никак малък“, обясни д-р Кунчев.  Той увери, че в Националния център по заразни и паразитни болести има достатъчно реактиви за изследвания. Джипитата и лекарите в болниците са предупредени да не пропускат да питат своите пациенти с дихателна инфекция, висока температура, кашлица и пневмония откъде идват и дали са били в Саудитска Арабия. „Това е единственият начин  да сме сигурни, че ще хванем заразата бързо, ако тя влезе в страната“, подчерта държавният здравен инспектор.

По-безобидни респираторни инфекции ще ни мъчат чак до началото на януари, когато се очаква истинската грипна епидемия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...