Акценти
Начало / Култура / Грешно взет висок тон учи 6-годишната Люси Дяковска колко е важна концентрацията за един артист

Грешно взет висок тон учи 6-годишната Люси Дяковска колко е важна концентрацията за един артист

Първото разочарование като артист на Люси Дяковска е когато тя е едва 6-годишна и изпълнява арията на малкото овчарче в трето действие на операта „Тоска” на плевенска сцена. Диригент е Георги Нотев. Скрита зад кулисите, през една дупка тя очаква знака на диригента, за да започне арията си. При едно от представленията Люси не успява да вземе високия тон. Това я разстройва много и отива при баща си – оперния певец Любомир Дяковски, притеснена как ще реагира диригентът. „Това беше много важно преживяване за мен, защото още 6-годишна разбрах колко е важно да си концентриран и събран на сцената, за да не допускаш такива грешки и провали”, сподели чаровната изпълнителка след успешно приключилото й турне в страната с проекта „Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска”.

Над 7 000 зрители по време на 10-те концерта са присъствали на концертите й с Плевенска филхармония, група A.V.A под диригентството на Левон Манукян.

Люси Дяковска2

Проектът е създаден да комбинира класиката с модерния жанр и така да привлече младата публика, обясни Люси Дяковска. „Младата публика за мен е изключително важна. Нея е трудно да я  впечатлиш и да я накараш да чуе как звучи една филхармония и как класическа музика въздейства. Аз от много малка знам  как тази музика въздейства и как е повлияла за моето оформяне като човек. Проектът се оказа правилният път да дадем насока на младата публика. Оказа се, че по-голяма част от публиката са деца, които почти два часа стоят на мюзикъл концерт, без да им доскучава. Това ме направи много щастлива, защото видях възможност за развитие, което последните  години го нямаше”,  допълни тя и сподели за своеобразен рекорд – група от четирима тийнейджъри са пътували и посетили 6 от концертите й в страната.

Зала Орловец5

Люси Дяковска сподели емоцията си и от срещите на Плевенска филхармония с екзалтираната публика по време на турнето. „Виждахме един оркестър, който се хранеше от тази емоция, дори плачеше на сцената, разказа тя и развълнувана до сълзи разкри огромното си вълнение от преживяването да се обърнеш и „да видиш 40 човека, които те гледат с огромна любов, защото получават усещането, че са изключително харесвани”.  „Според мен това им даде нов тласък, желание и хъс да работят, защото видяха как могат да бъдат оценени. Те бяха щастливи, защото виждаха как могат да бъдат награждавани от публиката”, допълни Люси Дяковска. „Думата професионалисти е твърде малка за тези хора”, заяви тя.

Зала Орловец6

Люси Дяковска е благодарна на хората,  които са дошли на концертите им и са им оказали доверие – доверие към Плевенска филхармония, към нея и към мюзикъла. „Надявам се да можем да направим втори проект, защото мюзикълът не е изчерпан. Моята втора цел ще е да можем да дадем шанс на хората, които нямат възможност, да се докоснат до тази музика”, разкри бъдещите си идеи талантливата плевенчанка. Към това я насочва разговор с жена от Пловдив, която й споделя, че няма възможност  да дойде на концерта й, защото е възрастна и няма кой да я придружи. Предположих, че не е единствената и така ми дойде идеята на такива хора да им бъде оказана подкрепа, за да се докоснат до изкуството на музиката.

Снимки: личен архив, зала „Орловец“

Зала Орловец

Зала Орловец2

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...