Акценти
Начало / Култура / Графични творби на Гоя, Пикасо и Дали ще покажат в галерия „Бешков”

Графични творби на Гоя, Пикасо и Дали ще покажат в галерия „Бешков”

„Испания – шедьоври на графичното изкуство” е забележителната изложба, която ще бъде открита на 12 юни от 17 часа в Художествена галерия „Илия Бешков”. Изложбата ще включва 36 избрани графични творби, част от голямата испанска колекция на Националната галерия за чуждестранно изкуство, която за  първи път отваря своите колекции с пътуващи изложби. Тя ще бъде представена от куратора и директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство г-жа Ирина Мутафчиева, научихме от Антония Караиванова, главен уредник на плевнската галерия.

Експозицията включва произведения на най-известните майстори на испанската графика в широк исторически обхват – от Гоя, Пикасо, Миро и Салвадор Дали до цяла плеяда съвременни художници от средата и края на ХХ в., разказа Караиванова. Присъстват още такива изтъкнати творци на школата като Рафаел Каногар, Еузебио Семпере, Хосе Кабайеро, Амедео Габино. Към експозицията е прибавена и една рисунка на поета Федерико Гарсия Лорка от юношеските му години.

С най-голям брой графични творби е представен „художникът на всички времена” –  Франсиско Гоя. Ценителите ще могат да видят отделни листи от прочутите му серии „Капричос”, „Тавромахия” и „Диспаратес”, провокира любопитството с още малко информация Антония Uараиванова.

Експозицията ще остане в залите на ХГ „Илия Бешков” до 28 юни.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...