Акценти
Начало / Култура / Графитите като начин на изразяване, а не вандализъм

Графитите като начин на изразяване, а не вандализъм

Двадесетина ученици от различни краища на света – Испания, Франция, Италия, Полша, Унгария, Турция, и техни връстници от НУИ „Панайт Пипков” – Плевен изразиха чрез графити своята представа за свободата. В продължение на близо три часа в конферентната зала на хотел „Ростов” младежите рисуваха върху листове  затворници, гълъби, крещящи през рупор жени или просто изписваха на различни езици думата „свобода” чрез специфичната техника на графитите. Заниманията им са част от проекта „Стените говорят” по програма Коменски, по който плевенските ученици и техните европейски партньори работят от месец септември миналата година. Плевенската среща е втората по проекта след работната визита в Полша.

Целта на тези практически занимания е младите хора да се мотивират и да усвоят основни правила в правенето на графити, обясни художникът Иван Велчев – Йово, който е художествен ръководител на графити практиката в Плевен заедно с колегите си Валентин Асенов – Хъкъла и Илиян Ангелов. Художествените ръководители преценяват, че с натрупването на опит може да се откроят и таланти сред участниците, които да продължат да се занимават и професионално с рисуването на стена.

Със сериозни заложби според тях е 14-годишният Йосив Диков от паралелката по изобразително изкуство на Плевенското училище по изкуствата. Йосив рисува графити от три години и вече е започнал да търси свои стилове за изразяване. Определено е напреднал доста, тъй като от година вече рисува и със спрей върху стена, което минава към висшия пилотаж в това изкуство. Йосив съзнава, че е още в началото, но оптимистично заявява, че времето е пред него и ще продължава да се учи.  Момчето рисува само на легални стени и понеже в Плевен те съвсем не са много, той си е направил стена, на която да рисува спокойно. Според него безотговорното правене на тагове е вандализъм и съсипване на сградите. „Ако ще се прави нещо хубаво, по добре да се прави бавно, легално, без да се притесняваш, че ще дойде полиция. Графитите са начин за изразаване на гледната ти точка за света, а не да съсипваш публични места”, категоричен е Йосив.

Той очаква с нетърпение пътуването до Гренобъл, Франция където, в рамките на проекта, ще е първата графити практика на стена.

Доста по-пестелив в думите беше Владимир Монов, 17 години от специализираната паралелка по рисуване на НУИ „Панайот Пипков”. Въпреки, че неговата интерпретация на темата „Свобода” се изразява в свободата на словото. Тази своя идея Владимир пресъздава, рисувайки жена с мегафон, от който излиза какво ли не, т.е. няма ограничения в това, какво ще говорим, обясни Владимир.

Работите, които младите хора създават по време на практическите занимания ще бъдат прехвърлени на стена в Музикалното училище.

Но по-важното е, че този международен проект им дава възможност да се срещнат и да се опознаят.

Проектът ще приключи през май 2013 г.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...