Акценти
Начало / Общество / Град Левски празнува в деня на 182-та годишнина от рождението на Апостола (снимки)

Град Левски празнува в деня на 182-та годишнина от рождението на Апостола (снимки)

Днес град Левски празнува 182 години от рождението на великия син на България Васил Левски, 74 години от обявяването на селището за град и 121 години от именуването му на достойния син на България –Левски.

Празникът на града започна с тържествена церемония за издигане на знамената на Р България и град Левски. Официални гости на празника бяха Негово Високо преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, Генералният консул на Русия в Русе –н.пр. Андрей Громов, инж.Емануил Манолов –кмет на община Павликени, Люба Петрова от община Никопол, кметове на кметства, представители на държавни и общински служби и директори на детски градини и училища.

 

Великотърновския митрополит Григорий отслужи молебен за здраве и благоденствие и отдаде почит на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

„ Ние  левчалии  повече от век пречупваме минало, ежедневие и бъдеще през неговото свято име – Левски.Това е нашата благословия да се чувстваме част от него, а него да чувстваме, като част от нас. Словото му, делата му и неговата всеотдайност и саможертва ни вдъхновяват когато сме устремени да изпълним дълга си на хора и българи, но и ни приземяват, когато се прекалено възгордеем от скромните си постижения. Неговият пример укрепва вярата ни, дава самочувствие и надежда, че сме на прав път, стремейки се да приличаме на него в живота си. Васил Левски е истинската българска мяра за живот с достойнство и смисъл”, каза в празничното си слово кметът на Левски Любка Александрова.  Тя подчерта, че  сме длъжни да дадем най-доброто от себе си за да пребъде този град, наследниците ни да живеят тук  и да се гордеят ,че живеят в града с името Левски.

Поздрав по повод празника отправи и председателят на Общинския съвет на Левски Дочко Дочев,  койтоизтъкна, че сега е наш ред да  стопанисваме този град  и с труда си да допринасяме за неговия просперитет,  защото съдбата на града е наша отговорност.

 

Децата от детските градини „Слънце и „Локомотив” поздравиха с песни всички за празника. Прозвуча песен за Апостола по текст и музика на Мария Нинова от град Левски. Талантливата Любена Стоилова зарадва присъстващите с изпълненията си.

Жителите и гостите на празника  изразиха своята почит и признателност към Васил Левски  с гражданско шествие и поднасяне на цвета пред паметника на  Апостола.

Президентът на Р България Румен Радев изпрати поздравителен адрес по повод празника на града до кмета на община Левски Любка Александрова и жителите  и гостите на община Левски. В него той приветства усилията на Общината за  по-добър и достоен живот, за подобряване на инфраструктурата в региона и  изграждането на културен център за съхранение на  паметта на големия български артист Георги Парцалев.

В празничния концерт тази вечер от  20.00ч. на откритата сцена пред Общината ще участват Георги Николов, Виктория Куприна и Владо Димов-Влади.

Тикст и снимки: Община Левски

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...