Акценти
Начало / Общество / Готвачите днес имат професионален празник

Готвачите днес имат професионален празник

На 10 август Църквата почита  Свети Лаврентий, обявен за патрон и закрилник на готвачите. Като професионален празник на готвачите в България този ден е отбелязан за първи път през 2005 г. Тогава е организирано шествие от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Св. Лаврентий е един от седемте дякони в Древен Рим, пазител на църковните съкровища. Отговарял за финансовата и за социалната дейност на църквата. По време на император Валериан имало гонения срещу християните, Лаврентий също попаднал под императорския гняв. На 10 август преди 17 века той бил призован да се яви на собствената си екзекуция, като му било заповядано да донесе и пазените от него църковни богатства. Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и бедни и заявил, че те са богатството на християнската църква. Вместо на императора Лаврентий раздал богатството на бедните.

Житието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител: Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите, а също на учениците и на подрастващите във възрастта на пубертета.

Първите готвачите, които са превърнали кулинарията от готвене в изкуство са Антонин Карем, Огюст Ескуфие, Андре Солтнер и Фердинанд Поан.

Карем е кралят на соса, той е авторът на сос бешамел.

Жорж Огюст Ескуфие институционализира поднасянето на отделни ястия, и организира менюто и реда в кухнята. Изпраща над 2000 готвачи, които лично обучил, да носят славата на френската кухня по света. Точно неговата грижа към готвачите го прави първият, който превръща готвенето от дейност в професия. Работил е за Сезар Риц /на свой ред “кралят на хотелиерите и хотелиерът на кралете”/, създателят на “Савой”, “Риц”, “Карлтън”.

Андре Солтнер е готвачът и по-късно собственик в Ню Йорк на ресторант Lutyce, дълго време смятан за най-добрия. През 1968 става първият готвач извън Франция, който печели Meilleur Ouvrier de France, най-високото френско отличие за готвачи.

През XX век пък Фердинад Поан прокарва пътя на nouvelle cuisine и идеята за лека и здравословна храна.

За велики готвачи днес са признати Марко Пиер Уайт, Пол Бокюс, Феран Адриа, Томас Келер, Гордън Рамзи, Марио Батали. Не може да пропуснем имената на Джулия Чайлд, Джейми Оливър и на Рудолф ван Веен, който ни стана близък от предаването Пекарната на Рудолф.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...