Акценти
Начало / Образование / Гости от ЮНЕСКО  посрещнаха в Професионалната гимназия  по туризъм в Плевен

Гости от ЮНЕСКО  посрещнаха в Професионалната гимназия  по туризъм в Плевен

Даниела Попеску – председател на Европейската федерация на клубовете, асоциациите и центровете ЮНЕСКО и Михаела Варга – секретар на клуба, бяха гости на 23 ноември в Професионална гимназия по туризъм. Те бяха придружавани от Мария Иванова – секретар на  НЧ „Петър Парчевич“- 1927 г. в с.Асеново, община Никопол, която е известна с организирането на ежегодния  кулинарен фестивал „Банатски вкусотии – традиции на моето село“.

Гостите се запознаха с дейността на  гимназията, работата по проекти, добрите практики и взаимодействието на училището с институции и неправителствени организации в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство в България и на Балканите  в контекста на европейското нематериално наследство. Разгледаха  и новите кабинети за професионална  подготовка на учениците. Опитът и добрите практики на училището ще бъдат споделени на 24 и 25  ноември на Международната конференция на тема: “Нематериалното  културно наследство на Балканите – правителствения и неправителствен сектор, обединени в опазването на „живите корени на Европа“. Тя ще се проведе в конферентната зала на Министерството на външните работи на Република България. Професионална гимназия по туризъм  е пример  за добри партньорски взаимоотношения в различни сектори с държавни, общински, културни институции и неправителствени организации. Затова  Председателят на Европейската федерация – Даниела Попеску заяви, че училището може да бъде достоен партньор и на тяхната федерация в провеждането на мероприятия, свързани с опазването на нематериалното и културно наследство, както и за участието в трансгранични проекти с румънски училища.

%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%8a%d0%bc

Гостите бяха впечатлени   и от новината, че Професионална гимназия по туризъм е  носител на Хартата за мобилност в сферата на професионалното образование по програма Еразъм+,  присъдена от Центъра за развитие на човешките ресурси. Училището кандидаства с проект за Харта, който беше класиран на първо място с 97 точки. С това се признава оперативния капацитет на гимназията да управлява проекти по мобилност с високо качество и позволява по-лесното ежегодно кандидастване  по  проект.

В момента ПГ по туризъм осъществява  проекти по програма Еразъм+, Ключова дейност 1 за мобилност на 10 учители в Дрезден и  мобилност на 2 групи по 20 ученици в Берлин, по Ключова дейност 2 Стратегически партньорства  с Полша, Словения, Турция, Кипър и Испания за учители и ученици, партнираща организация на кметството във Вупертал, Германия за мобилност на младежи и студенти, както и по други Европейски програми-.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...