Акценти
Начало / Образование / Гости от Бермудите откриха официално обновената Гимназия по туризъм в Плевен

Гости от Бермудите откриха официално обновената Гимназия по туризъм в Плевен

Албена и Артър Спърлинг от Бермудите, създатели на проекта „Обичам моето училище”, по който в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен  беше създадена позитивна, артистична образователна среда, днес бяха гости за официалното откриване на обновеното училище.

Те бяха посрещнати с хляб и сол, както повелява българската традиция за скъпи гости, в едно от преобразените по проекта фоайета на училището.

„Много съм щастлив, че се включихте в проекта „Обичам моето училище”, защото за нас е много важно учениците да учат в красива, приветлива учебна среда. Защото средата, в която живеем, това сме ние”, каза в емоционалното си обръщение към учениците Артър Спърлинг. Той пожела на младите хора никога да не спират да мечтая и да вярват в мечтите си, защото това е най-важното нещо в живота. Към пожеланията му се присъедини и Албена Спърлинг, която подчерта, че емоционалното възприятие е много по-трайно, затова създаването на артистична образователна среда  помага за качеството на учебния процес.

Отдавна искахме да направим позитивна образователна среда за нашите ученици, затова бързо взехме решение да участваме в проекта „Обичам моето училище”, сподели Малинка Маринова, директор на Професионалната гимназия по туризъм. Тя разказа, че само за два месеца, със съвместни усилия на учители, ученици и родители, са успели да преобразят училището. От благотворителната организация Лайт Сорс на Албена и Артър Спърлинг, предоставят безвъзмездно дизайна за учебните кабинети, изработването и поставянето на тематичните фототапети. Преди това доброволчески екипи се включват в основния ремонт на класните стаи, коридори и фоайета, в пребоядисването на стените в унисон с цвета на тапетите. Освен пространствени картини с 3D дълбочина, с позитивни думи и послания в учебните кабинети, с фототапети са променени коридорите и фоайетата. Едното фоайе представлява лоби на хотел, по коридорите  има  фотоси от   известни забележителности от света, което е в отговор на мотото на училището  „Пътувай, откривай, мечтай “.

„Бяхме един отбор и затова нещата се получиха толкова добре”, изтъкна Малинка Маринова преди да връчи благодарствени плакети на екипа, работил по проекта: Поля Богданова – главен учител, Надежда Илиева – педагогически съветник, Искра Илиева – учител по български език, Евгени Христов – фотограф, Янко Янчев. Директорката на гимназията  дари на Албена Спърлинг плакет с благодарност за всеотдайната подкрепа на българското образование с осигуряването на позитивна и вдъхновяваща учебна среда. От училището бяха изработили за нея и малък подарък с емблемата на проекта „Обичам моето училище”. Такъв получи и Марина Вълова, мениджър на проекта „Обичам моето училище”.

След официалната церемония официалните гости, сред които и зам.-областният управител Татяна Божинова, зам.-кметът Стефан Милев, директори на училища разгледаха класните стаи, обновени по проекта.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...