Акценти
Начало / Икономика / Голям интерес на плевенски земеделски производители към срещата с министър Танева

Голям интерес на плевенски земеделски производители към срещата с министър Танева

IMG_8010министър десислава танева

В препълнена зала днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева и експерти от министерството се срещнаха в Плевен със земеделски производители. Поводът беше разясняване на схемите за директните плащания 2015. Срещата се проведе в зала „Плевен” на Областната администрация, а на нея присъстваха множество земеделци от региона.

Министър Танева поясни, че срещата се провежда в рамките на кампанията на Министерството на земеделието и храните за разясняване на земеделските производители, относно схемите за директните плащания и предстоящото отваряне на програмата за развитието на селските райони, като се надява да бъдат полезни с информацията, която ще предоставят. Към днешна дата има близо 4300 заявления в системата за директни плащания, като вече има нови правила, които са въведени, поясни министърът на земеделието.

IMG_8008среща министър танева

По време на срещата земеделските производители имаха възможност да се запознаят с всички схеми и мерки, с които могат да подпомогнат своята работа. Важен момент е, че срокът за подаване на заявления от страна на кандидатите по схемите за директно плащане е от 1 март до 15 май, като в този период то е без санкция. От 15 май до 9 юни също могат да се подават документи, но в този случай има санкция от 1% на всеки просрочен ден. Всеки кандидат може да подаде само едно заявление за подпомагане на съответната стопанска година. За да подлежи на подпомагане, кандидатът трябва да е земеделски производител, съгласно чл.7 от ЗПЗП по схемите за директни плащания. Той трябва реално да извършва дейност върху декларираните площи и да спазва правилата на кръстосано съответствие.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...