Акценти
Начало / Култура / Голям интерес към информационния ден на Център „Европа директно – Плевен”

Голям интерес към информационния ден на Център „Европа директно – Плевен”

Информационната среща за представяне на програмите на ЕС – „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“, премина при голям интерес в Плевен. Тя бе организирана от Информационен център „Европа директно Плевен”и Министерството на културата, съвместно с Община Плевен. Екип от Министерството на културата – Аксения Бонева и Весела Кондакова, представиха възможностите за кандидатстване по двете програми пред представители на граждански организации, на държавни и общински културни институти, свободни артисти и медии.
Освен върху конкретните възможности на всяка от двете програми, представителите на Министерството на културата акцентираха върху това, че езиковата компетентност е много важно условие за одобрение и реализиране на проект. Подчертаха, че работата в партньорство, ако не е задължително условие, е за предпочитане. Аксения Бонева, която представи програмата „Европа за гражданите”, обърна внимание, че, ако проект не бъде одобрен, е хубаво да се потърси обратна информация защо. Това е възможност да се коригират грешките и отново да се кандидатства с него, поясни тя. Пенка Спасова от Плевен сподели богат опит по вече четири спечелени проекти по тази програма, като тя препоръча  да се търси подкрепата на Общината, както и да се включват млади хора, които са добър двигател с креативността си и активността си.
В последвалата дискусия много въпроси към Весела Кондакова бяха зададени от представители на културни институти в Плевен и индивидуални творци. Това, което тя ясно подчерта, е, че по програма „Творческа Европа” се кандидатства само през организации и задължително изискване е да има минимум трима партньори, един от които от ЕС. По програмата тази година ще бъдат отворени пет покани, първата от които е за финансиране на литературни преводи.
На всички участници в срещата ще бъдат изпратени презентациите, които бяха направени днес. Те получиха гаранции за съдействие и допълнителни разяснения, ако решат да кандидатстват с проект по програмите, но със съвет – много добре да обмислят и формулират идеите си.

004среща европа директно

Програма „Творческа Европа“  и в частност подпрограма „Култура“ подкрепя творците и организациите, които работят в областта на културните и творчески индустрии в Европа. Целта на програмата е да им помогне те да интернационализират своята дейност, да осигури трансгранична циркулация на културни продукти, както и възможности за мобилност и обмен на добри практики между културните дейци. Подпрограма Култура подкрепя проекти по четири направления – проекти за сътрудничество, превод на литературни произведения, европейски мрежи и европейски платформи.

Програма „Европа за гражданите“ е един от основните механизми на Съюза за стимулиране на активното европейско гражданство и чувството за европейска идентичност. В съответствие с глобалната цел за доближаване на ЕС до неговите граждани, програма „Европа за гражданите“ цели да допринесе за разбирането на ЕС – неговата история и многообразие и да подобри условията за гражданско и демократично участие на равнището на Съюза.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...