Начало / Култура / Гобленарството като живот и страст за две плевенчанки

Гобленарството като живот и страст за две плевенчанки

Сестрите Димка Дилкова и Галя Йошовска са добре познати с майсторството си в средите на плевенските гобленари. Двете жени са посветили голяма част от живота си и страстта си на бродерията. Преди повече от 20 години двете са започнали да шият гоблени. Всяка една от тях е избродирала над 30. Тяхно дело са и единствените, засега, ушити в страната гоблени „Лазарка” и „Българка”.

Галя Йошовска сподели, че ушиването на нова разработка гоблен крие много рискове. Двете сестри се втурват в такова предизвикателство, защото  им е интересно да ушият нещо, което никой досега не е правил. „Рискът идва от това, че този, който е разработил дизайна на новия гоблен, не може да прецени до абсолютна точност как ще изглежда завършеният продукт. Затова винаги в процеса на изработката се налагат корекции”, обясни Галя. А когато става въпрос за комбинация от 92 цвята, колкото има в гоблена „Българка”, всяка промяна е много трудна.

IMG_5822българка

Галя сама често прави корекции и във вече утвърдени модели. Позволявам си го, когато нещо ме дразни и смятам, че с промяната ще подобря качеството на крайния продукт, казва майсторката гобленарка.

Но досега нито тя, нито сестра й са измисляли сами гоблен. Казват, че това не е толкова лесна работа, тъй като не е достатъчно само да се мине през компютърна програма картината или снимката. Нужно е да се изчистят бодовете, да се комбинират цветоветеи така нататък, а за това се изисква майсторлък.

Сестрите казват, че в България няма истински пазар на гоблени и е трудно да се каже какви са цените им.

IMG_5823лазарка

Освен с изработка на гоблени двете жени се занимават и с изработка на произведения на приложното изкуство. Изработват бродирана украса за Великден, Коледа. Последната им страст са бродираните бижута. Те първи използват шевицата за изработка на бижута, като използват готов обков. Бижутата им са изработени толкова майсторски, че трябва да се погледнат от много близко, за да се види, че всъщност става въпрос за бродерия.

IMG_5836бижу

Майсторлъка си двете жени предават на своите ученици. И двете са учителки – Галя е преподавател по практика в ПГ по облекло и текстил, а Димка  е възпитател в  ОУ „Д-р Петър Берон”. Там тя прави клуб по приложни изкуства по  проект „Успех”. „Идеята ми беше да изработваме най-различни приложни предмети. Но пробвах и с бродерия”, разказа тя.  Оказа се, че си е избрала точните деца и дори момчетата се научили да бродират майсторски. За Коледа на 2012 г. изработвят първите си бродирани картички, с които успели да изненадат дори и себе си. През годините правят много неща – вече три години участват в Националния конкурс за мартеници в Перник и като правило се връщат  с награда. Последната им отличена творба там е Баба Марта, която връзва мартеничка на една сърничка. Изработвали са също пана с картата на България и избродирани върху нея Пижо и Пенда. Така организаторите на конкурса „Дай, бабо, огънче” стават едни от най-запалените им фенове. Миналата учебна година, когато са приключили дейностите по проект „Успех”, са посветили на българската шевица.  Димка е щастлива, че и след приключване на проекта 7-8 момичета продължават да се занимават с бродерия.

А двете сестри продължават да експериментират с различна техника – като вмъкване на мъниста в гоблените, различни бодове, и да разширяват асортимента приложните си материали, в които има бродерия.

IMG_5802гоблени

IMG_5804целувката-димка дилкова

IMG_5837шевици

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...