Акценти
Начало / Последни новини / „Гладиатори на колела” днес спират в  античния град „Улпия Ескус”

„Гладиатори на колела” днес спират в  античния град „Улпия Ескус”

Днес 10 аматьори-колоездачи, между които и две жени, ще стартират в уникална 550-километрова надпревара по веломаршрута „Дунав Ултра“, следващ северната граница на България. Целта им е да изминат разстоянието от най-северозападното населено място на страната – видинското село Куделин  – до последното населено „дунавско“ място в България – гр. Силистра – за по-малко от 40 часа. Преодолявайки разстоянието успешно, участниците ще излъчат и победителя с неговите подгласници в първото издание на уникалното спортно-приключенско събитие „Гладиатори на колела“.

„Това е екстремно състезание като целта е да насочим вниманието към Дунавския регион като интересна туристическа дестинация”, обясни Борис Бегъмов, създател на веломаршрута „Дунав ултра”.

Маршрутът изобилства от културно-исторически обекти, един от които е античният град Улпия Ескус край Гиген. Очаква се участниците в състезанието „Гладиатори на колела” да преминат около16.30 часа през Улпия Ескус. Там те ще се срещнат с доц. д-р Гергана Кабакчиева, която от години е ръководител на археологическите разкопки в античното селище. „Ще се снимат с дронове, с 360-градусови камери. Така мнозина българи ще научат за първи път, че има такъв интересен град”, каза Бегъмов.

Велосипедистите гладиатори ще преминат през Белене, откъдето група от около 20 велосипедисти ще се включи, но извън състезанието.

Финалът ще е около 16-17 часа на 9 юли в Силистра.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...