Акценти
Начало / Крими / Главният прокурор се самосезира за извършени престъпни деяния в Затвор Белене

Главният прокурор се самосезира за извършени престъпни деяния в Затвор Белене

Главният прокурор се самосезира по повод репортаж по БТВ за престъпни деяния, извършени на територията на Затвора Белене, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. По случая е изискана е пълна информация за действията на прокуратурата от Апелативна прокуратура – Велико Търново, Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Левски. До главния прокурор днес е постъпил и сигнал от министъра на правосъдието за извършване на проверка по повод изнесените в репортажа данни.

Сигналът на министъра на правосъдието е изпратен незабавно на Окръжна прокуратура – Плевен по компетентност за извършване на проверка на всички оповестени данни и за вземане на мерки по реда на надзора за законност върху изпълнение на наказанията в Затвора Белене.

Районна прокуратура – Левски и Окръжна прокуратура – Плевен са докладвали на главния прокурор съдебни актове, влезли в сила на 08.01.2011г., на 15.10.2014г., на 25.06.2015г. и на 08.01.2016г., с които 7 лица, лишени от свобода и изтърпяващи наказанието си в Затвора Белене, са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди, като тези осъждания са за деяния, съдържащи се във видеоматериалите, разпространени по БТВ.

От БТВ са изискани по надлежния ред всички видеоматериали, с които телевизията разполага за установяване на всички престъпни деяния и проверка дали има ненаказани лица.

Същевременно Районна прокуратура – Левски докладва за образувани три досъдебни производства през месец април 2016г. за престъпления, извършени на територията на Затвора Белене – две са за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол.

След запознаване с всички материали и извършване на проверка по реда на надзора за законност ще бъдат предприети съответните действия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...