Начало / Политика / ГЕРБ – Плевен: Не подкрепихме бюджета на Общината, защото липсва прозрачност при формирането му

ГЕРБ – Плевен: Не подкрепихме бюджета на Общината, защото липсва прозрачност при формирането му

Основната идея, която стои зад това да не приемем бюджета на Община Плевен, е липсата на прозрачност. Това заявиха днес на пресконференция общински съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент, след като на вчерашното заседание на Общинския съвет не подкрепиха основния финансов документ на Общината и той не беше приет.

Бяха изложени няколко основни пункта, по които съветниците от ГЕРБ имат несъгласие с внесения за гласуване Бюджет 2020 . Според тях той не е структуриран правилно по отношение на приходи и разходи, и няма яснота как се прави Инвестиционната програма на Общината, нито Културният календар. Петя Василева, председател на общинската структура на ГЕРБ и зам.- председател на Общинския съвет, заяви, че в предложената Инвестиционна програма липсват обекти, предложени от гражданите. Затова от ГЕРБ искат по-голяма яснота за критериите, според които се определят улиците, тротоарите и другите обекти, включени в Инвестиционната програма на Общината. Не е ясно също как се прави Културният календар и дали той отразява предложенията на културните институти в града и на организаторите на фестивала, посочи Петя Василева. „Ние получаваме  наготово Инвестиционна програма и Културен календар и трябва да работим по тях, но не знаем какво лежи зад тях, какви са били исканията”, каза Василева.

Съветниците от ГЕРБ отрекоха категорично да е имало предварителна договорка между тях и групата съветници от БСП за неприемане на бюджета. Твърдението си подкрепиха с това, че още в началото на дебата са заявили становището си, че няма да подкрепят предложения бюджет и че не са гласували направени от БСП предложения, които квалифицираха като популистки.

Що се отнася до гласуването с „въздържал се”, а не с „против”,  те обясниха, че не са против бюджета, защото такъв трябва да има, но не приемат начина на неговото структуриране. Това беше един урок за общинската администрация, че трябва да се съобразява с Общинския съвет, подчерта Петя Василева. Съветниците от ГЕРБ заявиха, че ще поискат допълнителна информация  във връзка с Инвестиционната програма, ще подготвят конкретни предложения и ще решат кои от предложенията на другите групи ще подкрепят при ново обсъждане на бюджета, какво те са убедени, че ще има.

В пресконференцията днес, освен Петя Василева, участваха още съветниците Валентина Вълчанова, Владислав Монов и Йордан Грижов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...