Начало / Общество / Георг Спартански ще сезира Прокуратурата за документно престъпление на днешната сесия

Георг Спартански ще сезира Прокуратурата за документно престъпление на днешната сесия

Убедено твърдя, че има извършено документно  престъпление при свикването на днешното извънредно заседание на Общинския съвет в Плевен  и ще сезирам Районна прокуратура – Плевен  за съставяне на неистински документ. Това заяви на извънредна пресконференция кметът Георг Спартански, веднага след като общинските съветници гласуваха дневния ред и на практика дадоха старт на извънредната сесия.

Тя започна със скандал, след като кметът обяви, че подписите на четирима от общо 14-те общински съветници, по чието предложение беше свикано днешното извънредно заседание, на което да бъде обсъдено преобразуването на Общинското предприятие „Център за градска мобилност” в акционерно дружество с еднолична отговорност са неистински.

„При проверка на подписите на съветниците,  потвърдили желанието за извънредна сесия установих, че четири от подписите са неистински. Вносител на подписката е Христомир Христов. Не знам кой и  на какво основание е извършил тази подправка на документ, защото това е престъпление по НК. Твърдя, че е  абсолютно незаконно свикването на сесията при грубо погазване на  закона и на Правилника на ОбС чрез фалшифициране на подписи. Това е неистински документ, което е основание за търсене на наказателна отговорност”, заяви Спартански. Освен, че ще сезира Прокуратурата, той ще подаде сигнал до областния управител за незаконосъобразността на проведеното днес заседание на Общинския съвет и ще наложи вето върху решението, каквото и да е то.

Четиримата съветници, чиито подписи, според Спартански, са подправени Петя Василева – зам.-председател на ОбС, Николай Маринов – председател на групата „Патриоти за Плевен, бизнесмен Христофор Дочев, който днес  отсъства, и четвъртият общински съветник  е също Николай Маринов. Спартански поиска от тях да потвърдят истиността на подписите си преди да бъде гласуван дневния ред на заседанието. „Те не  пожелаха да потвърдят това обстоятелство, което също е отговор в посока на питането ми дали тези подписи са истински.  При това предложение председателят на Обс Мартин Митев трябваше да изпълни нещо много просто – да се увери  в законосъобразността на собствените действия по свикване на днешното заседание. А  това щеше да стане много лесно чрез поименното извикване на съветниците и питане дали е техен  подписа. В зависимост от отговорите на тези четирима съветници щеше да направи  правният извод дали сесията е законосъобразно свикана или не. Митев не пожела да  установи законността на свиканата сесия. При това положение днешната сесия, каквито и решения да вземе ще са незаконосъобразни и ще бъде основание да наложа вето”, обяви Спартански.

Като доказателство, че не говори „празни думи” кметът предостави на журналистите документи, от които сами да сравнят подписите на четиримата съветници. Спартански коментира, че не е нужно да си графолог, за да установиш, че подписите нямат нищо общо.

„Председателят на ОбС трябваше незабавно да прекрати заседанието  и самия той да сезира правораздавателните органи. Мартин Митев не си изпълни  задълженията като съветник и като председател, носещ отговорността за законосъобразното свикване на днешното заседание. Тежкият ми упрек е и  към него, защото не пожела да извърши нещо много просто – да попита в прав текст съветниците  техни ли са подписите и да потвърдят това пред всичките съветници и за протокола от заседанието”, каза Георг Спартански.

Той направи анонс към  председателя на ОбС Мартин Митев – да не се случи така, че  подписката с оригиналните подписи да изчезне. Защото това ще е основание на него да се търси отговорност, предупреди Спартански. „Никой да не си мисли, че може да унищожава официални документи на Общинския съвет.  Казвам го превантивно, за да предупредя ясно и високо. Това което се случва днес, за моята 18-годишна практика в ОбС, никога не е ставало – масово подправяне на подписи на общински съветници.  Така Общинският съвет на Плевен не може да работи – в услуга на частни и групови интереси, които нямат нищо общо с обществения интерес”, заяви кметът.

Спартански е проверил подписите, защото с просто око видял,  че става въпрос за неистински документи. „Юрист съм с 25-годишна практика в  областта на законодателното право и за мен тома е професионален рефлекс да се убедя, че поне външните белези за свикване на днешното заседание са изпълнени. С просто око е видно, че  това не са подписите на лицата и самият им отказ да отговорят директно на въпроса ваши ли са подписите доказват това, което твърдя”, обясни Спартански.

Сега следствените органи ще трябва да установят кой е подправил подписите на общинските съветници.

Междувременно внесеното предложение за преобразуване на общинското предприятие „Център за градска мобилност” в акционерно дружество с еднолична отговорност беше прието с 22 гласа „за“ и 16 „против“.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...