Акценти
Начало / Икономика / Георг Спартански: С предложението за преобразуване на общинско предприятие се правят  неистови опити да се решат финансовите проблеми на групичка хора

Георг Спартански: С предложението за преобразуване на общинско предприятие се правят  неистови опити да се решат финансовите проблеми на групичка хора

Правят се неистови опити да се решат финансовите проблеми на групичка хора. Мога да ги посоча с имена, но когато му дойде времето. Всичко това е изначално мъртво родено, защото е незаконосъобразно и нецелесъобразно. Така кметът Георг Спартански коментира днес предложението на група общински съветници да се преобразува Общинското предприятие „Центъра за градска мобилност” в еднолично акционерно дружество, за което този четвъртък Общинският съвет ще заседава извънредно.

„Амбициите да бъде преобразувано общинско предприятие в търговска фирма ще доведат до  това, че Община Плевен ще се лиши от милиони в приходната част на бюджета си. Защото разликата между фирма и общинско предприятие е в това, че при фирмата приходите остават за фирмата, а  при общинското предприятие – влизат в бюджета”, обясни Спартански, като беше категоричен, че няма  никаква алтернатива приходите, които ще отидат евентуално в общинската фирма, да бъдат запълнени в общинския бюджет.

Според Спартански обаче драмата не е в това, а че „зад благовидния довод за подобряване на контрола, личат неприкрити частни и групови апетити за източване на фирмата по най-безобразен начин”. „Затова съм категорично против да бъде поставена под заплаха приходната част на общинския бюджет за сметка на удовлетворяване на мераците на хора с нездрави финансови апетити”, заяви кметът.

Той отбеляза, че подобни намерения има и към друго общинско предприятие – „Жилфонд”. „Тези две общински предприятия носят на бюджета на Общината бруто над 2.5  млн. лв. приходи. Като се приспаднат разходите за заплати, осигуровки, за Общината остават около 1 млн.лв. чиста печалба.  Горе –долу това е стойността на текущите ремонти за тази година. Нямам никакъв отговор на въпроса коя общинска фирма през последното хилядолетие е внесла и една стотинка дивидент в бюджета на Общината. Същото ще се случи и сега, ако се допусне този грабеж”, категоричен е Спартански.

По думите му в момента има точно обратна тенденция – все повече общини се връщат към старата форма на общински предприятия. Той отхвърли категорично твърденията, че сега нямало отчетност. „Който знае къде да чете и какво да чете, винаги  може да получи информация за работата, за разходите и приходите на общинското предприятие”, убеден е кметът.

„Докато това, което се случва с общинските фирми, е драма с предизвестен край, на която всички сме свидетели в предходния мандат. Там се точеха по най-безобразен начин всички общински фирми и състоянието им беше такова, че се наложи да ги поставим на командно дишане и спешно да се търсят мерки, за да останат живи”, припомни Спартански

Той недвусмислено заяви, че искането за преобразуване на ОП „Център за градска мобилност” е „неистов опит да се решат финансовите проблеми на групичка хора”, като допълни, че може да посочи и имена, но когато му дойде времето.

Спартански изрази увереност, че предложението няма да мине на предстоящата сесия, след като изложи незаконосъобразността на предложението. В момента коментирам само ярката нецелесъоразност на предложението, подчерта той и допълни, че няма цифри и аргументи, че тези предприятия не са си вършили работата с тези ръководители, които са назначени от хората, които сега искат да ги махат.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...