Акценти
Начало / Политика / Георг Спартански съобщи за натиск и репресии по време на изборите

Георг Спартански съобщи за натиск и репресии по време на изборите

Новоизбраният кмет на Плевен Георг Спартански днес даде първата си пресконференция след приключването на изборите. На нея той изнесе факти за извършени репресии и манипулации по време на втория тур, който се проведе тази неделя.

Преди това Спартански благодари на гражданите на Плевен, че за пореден път са показали истинското лице на Плевен и са доказали, че плевналии са достойни, с позиция и самочувствие да я отстояват. „Обединени зад каузата Плевен показахме, че можем  да устояваме на всякакъв вид натиск”, подчерта той. Човешка благодарност Спартански изказа за безкористната помощ, която е получил от членовете на Инициативния си комитет и Предизборния си щаб. Благодари също и на семейството си за всичко, което са били принудени да изтърпят през последните два месеца.

За пореден път Георг Спартански заяви, че за него изборите не са цел, а средство за постигане на една цел – да направим Плевен и общината едно по-добро място за живеене. „За други участници изборите бяха цел, която  беше превърната в обслужваща на една друга цел – на всяка цена, с погазване на законови и морални императиви да се доберат до лелеян резултат, който няма нищо общо с публичните цели”, заяви Спартански.

Той коментира, че резултатите от втория тур са препотвърдили доверието на гражданите към неговата кандидатура и резултатът от първия тур, въпреки че е бил подложен на „брутален и дивашки черен пиар”.

На пресконференцията Спартански съобщи, че дни преди изборите е получил информация за „намеса на държавни институции в определяне  на изборния резултат чрез методи, които мислех, че сме забравили”. По този повод е потърсил връзка с ръководството на ОДМВР – Плевен, и след като не получил отговор на телефонното си обаждане е изпратил sms-и, в които е заявил, че „не следва по един брутален начин полицията да бъде въвличана в обслужване на определени интереси, които нямат нищо общо със законността”. В последвало обаждане Спартански е получил уверение, че полицията ще си свърши работата.

По думите на Спартански в деня на втория тур на изборите е „започнало да става нещо страшно” – негови застъпници и симпатизанти в Буковлък и Славяново са арестувани, задържани, повдигнати са им обвинения, направено е всичко възможно да няма негови представители в секциите. В резултат на тези действия на втория тур в Буковлък „500 гласа са дивашки унищожени” и той получава само 109 гласа, а на първия е имал около 600. Но гласовете на опонента му са се увеличили от около 830 на  1 398. Спартански припомни, че преди четири години в Буковлък ситуацията е била аналогична, когато той беше на балотаж с друг кандидат  на ГЕРБ.

Подобна е била ситуацията  в Славяново, Търнене, Дисевица, посочи той и зададе въпрос какво е свършила полицията освен да арестува хора, които са свързани с изборния процес като негови застъпници. Тук той подчерта, че претенциите му не са към оперативния състав, тъй като той изпълнява заповеди.

Спартански заяви, че очаква от най-високо място да анализират резултатите, които дава за пример. „Не може така тежко държавната машина да бъде пусната да гази името, достойнството и честта на човека”, каза Георг Спартански и допълни, че държавата има тежък проблем, тъй като „от цялата страна валят оплаквания за купуване предимно на малцинствен вот”.

На пресконференцията новоизбраният кмет съобщи, че ще поиска посочените от него институции да направят анализ на случилото се не само в Плевен. Ако не последва реакция, той заяви, че ще поиска среща с посланиците  у нас на държавите членки  на ЕС.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...