Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Предстои много работа, за да заприлича „Кайлъка” на парка, който помнят по-старите поколения

Георг Спартански: Предстои много работа, за да заприлича „Кайлъка” на парка, който помнят по-старите поколения

След като убедихме държавата да ни съдейства и да върнем парка на плевенчани такъв, какъвто го очакват и го помнят по-възрастните поколения, остава така да организираме работата, че да извършим в кратко време и с нужното качество всички дейности, които трябва да се извършат. Хубаво е, когато местна власт и държавна власт работят заедно, има чуваемост и диалог – резултатът е на лице. Ще направим необходимото, за да може паркът да заприлича на този, който помнят по-старите поколения и се надявам и да запомнят по-младите, които идват след нас. Това коментира днес кметът Георг Спартански по повод решението на Министерски съвет да отпусне 1 млн. лв. на Община Плевен за поддръжка на част от парк „Кайлъка” – от началото на парка до хотел „Кайлъка”, която предостави за стопанисване на Общината.

Спартански посочи, че предстои да се извърши голям обем работа, свързана с почистване коритото на река Тученишка, косене, метене, ремонтиране на пейки и алейно осветление, поддържане на детски площадки, които често са обект на посегателства, пръскане срещу комари и кърлежи, почистване на алеите през зимата и т.н.

Затова в началото на следващата седмица кметът ще организира среща с управителя на Паркстрой г-жа Владимирова, директора на ОП „Земеделие и гори“ Иван Мариновски, нач.отдел „Екология“ Павлина Тодорова, директора на ДГС, главния инженер на Община Плевен, за да бъде изготвен график на дейностите, които предстои да се извършат. „Такъв план и график е необходим, защото трябва да си дадем ясна сметка какви технически и човешки ресурси са необходими и финансовото им обезпечаване. Още повече, че се касае за възстановяване на алейно осветление и остойностяването на тази дейност е в пряка връзка с избора на изпълнител”, обясни Спартански.

По думите му от тук-нататък нямаме право на оправдания, тъй като вече има отпуснати средства и ясно делегирани правомощия.

Той подчерта, че отпуснатите средства са за една година, като се използват за системна поддръжка целогодишно на парка. Парите ще се харчат според необходимостта.

Аз и плевенчани очакваме да си свършим работата по организацията и привеждане на парка в състояние, в което трябва да бъде в частта, за която говорим. А службите, които трябва да го свършат, трябва да оправдаят очакванията на гражданите в максимална степен, категоричен бе кметът на Плевен.

Той подчерта, че паркът остава държавен, а Общината поема единствено грижата за стопанисването на територията, която й е предоставена с тази цел.

„Беше важно да направим тази първа крачка и да убедим държавата, че си струва да ни бъде върнат парка за управление, да ни бъде даден финансов ресурс и се надявам, че, доказвайки ефективността на този начин на работа, година за година ще получаваме  нужните ресурси, за да извършваме тази дейност от името на държавата и в полза на гражданите на Плевен”, обясни Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...