Акценти
Начало / Образование / Георг Спартански: ОУ „Васил Левски” в Плевен е в катастрофално финансово състояние

Георг Спартански: ОУ „Васил Левски” в Плевен е в катастрофално финансово състояние

Обективната действителност е, че ОУ „Васил Левски” в Плевен е в катастрофално финансово състояние. Това заяви днес кметът Георг Спартански на въпроси на журналисти по повод негово предложение за закриване на училището, което предстои да бъде обсъдено на предстоящата на 22 декември сесия на Общински съвет – Плевен. По думите на кмета ситуацията се усложнява и от факта, че в момента сме в състояние на демографска катастрофа и това са първите нейни проявления. През следващите години тя ще се задълбочава и ще предстоят много по-често и по-масово подобни драматични решения – закриване на образователни заведения, защото няма деца, заяви Спартански.

Освен ОУ „Васил Левски” кметът внася предложение за закриване на още едно плевенско училище – ОУ „Н. Й. Вапцаров”, като мотивът е невъзможност да се финансират училища при огромен недостиг на ученици.

„Най-стръмно  недостигът на ученици е изразен в тези две плевенски училища. В тях броят на учениците е под 100. Ясно е, че по днешните стандарти за издръжка на един ученик – 1430 лв., средствата са недостатъчни дори да се плащат заплати на учителите,  а не да се води нормален образователен процес”, заяви Спартански.

Той допълни, че е само формален вносител на предложението, до което се е стигнало след обсъждане с Районното управление на образованието в Плевен, със синдикатите, с представителите на ПК по образование към Общински съвет – Плевен.

Във връзка със започналата  полемика в социалните мрежи по повод закриването на ОУ „Васил Левски” и организирането на подписка за неговото запазване Георг Спартански каза, че: „ Ако Общинският съвет  реши, че това училище в този си вид, с липсваща паралелка в 5 клас и с 90 и няколко деца, и неполучавали заплати учители от месец септември насам, и неразплатени ток, вода, парно и т.н. може да съществува и да продължава да генерира задължения, нямам нищо напротив. Ако Общинският съвет реши, че училището трябва да съществува и да наливаме по 50 000 лв. всяка година, нямам нищо напротив. Само че тогава ще трябва да кажат и от кое перо на бюджета трябва да ги отрежем, тъй като към  нас има очаквания 15 пъти над финансовите възможности на общинския бюджет”.

Позиция на кмета обаче е, че физически е невъзможно ОУ „Васил Левски” да остане с това финансово състояние и  с тоя брой деца. „И ръководството трябва да потърси собствената си вина”, подчерта Спартански, посочвайки за сравнение намиращото се наблизо ОУ „Йордан Йовков”, в което спадът на ученици не е така стремителен.

На въпрос каква ще е съдбата на сградата Георг Спартански каза, че няма никакво съмнение, че ще продължи да бъде ползвана по предназначение. Но конкретно предложение не посочи, изтъквайки, че първо трябва да има решение на Общинския съвет ще бъде ли закрито или не училището.

„Има два варианта – единият е това училище да продължи да съществува, другият – да не съществува. Трети вариант няма”, заяви Спартански.

Ако на предстоящата сесия съветниците приемат предложението за закриване на двете плевенски училища, това ще стане от 1 юли 2017 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...