Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Общинските фирми се източват

Георг Спартански: Общинските фирми се източват

 DSCN7494

Общинските фирми се управляват лошо, вредно, непрозрачно и се източват в интерес на една шепа хора. Това заяви по време на пресконференция на Реформаторския блок в пресклуба на БТА Георг Спартански, общински съветник от групата на БНД. Поводът за коментара на Спартански са отчетите на общинските дружества за 2013 г., които бяха представени преди дни на редовното заседание на Общинския съвет в града.

По думите му анализът на резултатите доказва по безспорен начин, че общинските фирми или се управляват некомпетентно, или умишлено се водят към съсипване, за да бъдат приватизирани за жълти стотинки, а това да донесе доста средства за частни джобове.

Спартански посочи драстичния пример с фирма „Инжстрой”, която за миналата година регистрира загуби в размер на 660 хиляди лева – факт, който е прецедент от създаването й до сега. Той определи като цинизъм решението на местното мнозинство в парламента 50% от печалбите на общинските дружествата да бъдат отчислени като дивидент за Община Плевен, при условие, че местната власт е взела безлихвен кредит от тях, който трябва да бъде погасен в края на април.

Спартански акцентира и на въпроса как се правят обществените поръчки в Община Плевен и попита риторично защо за две години няма плевенска общинска фирма, която да е спечелила голяма обществена поръчка. ”Официално се отчита, че поръчките се печелят от чужди фирми, а като изпълнители на дейностите виждаме машини с плевенска регистрация. Нарушават ли се императивните разпоредби да не се наемат подизпълнители при изпълнение на проектите с европейско финансиране”, попита риторично Спартански и добави, че кастренето на дърветата в центъра на Плевен, което е заложено в големия проект за реконструкция на площада, се извършва от плевенската фирма „Далия”, близка до плевенски депутат от ГЕРБ. В ремонта участват и други плевенски фирми, между които и на общински съветник от ГЕРБ, твърди Спартански.

Той заяви, че групата съветници, на които е представител, ще следи зорко как се извършва ремонтът на площада и как се изразходват европейските средства по проекта. „Призоваваме кметът на Плевен да даде нарочна пресконференция, на която да отговори на всички тези въпроси на гражданите на Плевен”, заяви в заключение Спартански.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...