Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Националният идеал за независима и равноправна на европейските народи България все още не е постигнат

Георг Спартански: Националният идеал за независима и равноправна на европейските народи България все още не е постигнат

Няма смисъл да знаем историята, ако не я пречупим през призмата на днешния ден с поглед към бъдещето. Националният идеал все още не е постигнат. Свободна, горда, независима България, равноправна на другите  европейски народи все още е цел, която, боя се, все още не сме постигнали. Това каза днес в словото си по повод Деня на Съединението кметът на Плевен Георг Спартански. Той припомни, че Съединението е  първият акт на нова България, но то се корени още в завета на Хан Кубрат и неговия урок, че обединени не могат да ни прекършат. „Българският народ прави съединението, политиците следват волята му. И българският народ защитава съединението на фронта на западната ни граница, срещу попълзновенията на крал Милан и неговата армия.Нашите войници доказват с кръвта си, че свободата и защитата на националната независимост са по-ценни от живота. Това ярко изразено желание на българите не може да не бъде взето под внимание от Великите сили. Със скърцане на зъби те се съгласяват да приемат това Съединение”, подчерта Спартански.

Плевенчани почетоха годишнината от Съединението на България

Съединението обаче не е финалният акт на нашата борба за независимост. Юридически то завършва на 22 септември 1908 г, когато е обявена независимостта  на България, припомни историческия факт Спартански.

„Навремето са ни делили политически и географски граници и ние сме ги преодолели. Сега има една друга граница между Северна и Южна България, и тя е икономическа. Днешните реалности показват, че в Северна България се произвежда 25 процента от брутния вътрешен продукт на държавата, а в Южна България – три пъти повече. През последните две –три десетилетия това икономическо неравенство се задълбочи. Неравенството поражда завист, завистта поражда омраза, а омразата – разделя. Именно обратното на това, към което са се стремили българите в своята история. Вярвам, че политическото ръководство на държавата си дават сметка, че пред нас стои изключително голям обем от работа, за да постигнем и икономическото обединение на страната, за да имаме една хомогенна и силна държава. Не може ЕС да ни е цел, той е средство за  постигане на националната цел – независима, горда, свободна и силна България, равностоен партньор на всички в обединена Европа. Затова си струва да работим и да полагаме усилия, за да изпълним завета на предците ни и да оставим по-добра България на нашите деца”, завърши словото си кметът Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...