Начало / Общество / Георг Спартански: Левски ни поставя пред моралната отговорност да работим за общото благо

Георг Спартански: Левски ни поставя пред моралната отговорност да работим за общото благо

На официална церемония днес в Актовата зала кметът на Община Плевен Георг Спартански подписа Етичния кодекс за поведение и народна работа, съставен от заветите на Апостола. Инициативата е на Общобългарския комитет „Васил Левски” и на Община Плевен. На церемонията присъстваха Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, Васил Копчев, почетен председател на общинския комитет, членове на клубове „Млади възрожденци” от училища в Плевен.

 В приветствието си г-н Василев подчерта, че подписът под документа е несъмнен знак за  следване заветите на Левски. „Тези думи тежат, в тях са съсредоточени животът, делото и философията на един от най-великите българи и отговорът на въпроса какво трябва да се направи, за да бъде нашата държава чиста и свята република. Това събитие има особена стойност в Плевен, защото той  е един от градовете, в който бяха създадени първите клубове „Млади възрожденци”, тук са и едни от най-активно развиващите дейност членове с разнообразни и прекрасни инициативи”, каза още Васил Василев.

kodeks 7

 Георг Спартански благодари за поканата да се присъедини към кметовете, приели идеята да подпишат Етичния кодекс, и напомни, че Васил Левски е фигура, каквато няма в нито една друга история, освен нашата, личност с диря в историята на човечеството. „Има различни видове отговорност – административна, наказателна, финансова, дисциплинарна. Но има и една неписана – морална. Именно тя е най-тежката – да обещаеш на себе си, че ще спазваш заветите на най-великия българин, на една личност, която е със запазено място в човешката история. Моралната отговорност следва човек през целия му живот. Защото той мислено поставя пред себе си образа на Левски и се пита: „Къде съм аз по отношение на заветите му? Мога ли да следвам неговите стъпки?”. Крачката на Левски е титанична, но е задължително всеки от нас и вас да се опитваме да следваме неговите стъпки – да сме честни пред себе си и близките си, за да може да я има България и да не се срамуваме от това, което правим. Това ни е завещал Левски – да работим за общото благо”, напомни пред присъстващите Георг Спартански. Той беше категоричен, че това е пътят, по който трябва да се върви. „Днес си кмет – утре не си. Утре вероятно кмет ще бъде някое от тези момчета и момичета, защото вие сте бъдещето и това е естественият ход на нещата. Но е задължително да бъдеш добър гражданин. И колкото повече са те, толкова по-добро е бъдещето за България. Подписаното от мен е етичен договор, който сключваш със самия себе си”, допълни още г-н Спартански.

kodeks 6

Децата от Прогимназия „Цветан Спасов” подариха на кмета издадена от тях книжка, в която са събрали историята на видни исторически личности, чиито имена носят плевенски улици. Членовете на клуба в ОУ „Отец Паисий” пък потърсиха помощ от общинското ръковоство при бъдещата реализация на идеята им да поддържат паметници от Руско-турската освободителна война по пътя за с. Радишево, които са в занемарено състояние. Георг Спартански получи в дар и портрет на Левски, нарисуван от Роберт Шаханов.

 Днес председателят на Общобългарския комитет Васил Василев присъства на учредяването на деветия за Плевен клуб „Млади възрожденци”  в ДФСГ „Интелект”. Така членуващите в клубове ученици в града стават близо 200. Амбицията на почетния председател Васил Копчев е до края на тази учебна година в града ни да бъдат учредени още два такива клуба.

Пресцентър Община Плевен

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...