Начало / Общество / Георг Спартански  към младите: Нямате причина да се чувствате непълноценни, ако пишете на български в социалните мрежи

Георг Спартански  към младите: Нямате причина да се чувствате непълноценни, ако пишете на български в социалните мрежи

Младите хора да се изразяват на български в социалните мрежи когато са в България, призова кметът Георг Спартански пред паметника на светите братя Кирил и Методий, където той поднесе цветя по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.  „Нямате причина да се чувствате непълноценни или второкачествени, ако не пишете на латиница”, се обърна той към младите хора.

В поздрава си по повод празника Спартански подчерта, че 24 май е най-българският, най-светлият, най-обичаният празник и  единственият, който ни обединява, а не ни разделя.

„ Ако търсим това, което обединява нашия малък няколкомилионен народ, това е празникът на Кирил и Методий, на славянската писменост и на българската култура. Второто нещо, което безспорно обединява българите навсякъде по сета, е личността на Васил Левски. Около такива събития и празници трябва да търсим обединението на българите, защото, ако има нещо което сме дали уникално и с огромна сила на света, това е славянсаката писменост и култура. През хилядолетията са изчезвали народи, култури и цели държави. Това, което ни е съхранило е точно писаното слово на български език, което е пренасяно през вековете на робството през килийте на монасите и килийните училища. Благодарение на това слово, на тази азбука сме останали като народ, нация и държава и ще ни има дотогава, докато пишем на кирилица и говорим на литературен български и не се срамим от това да ползваме нашия език и нашата писменост.”, подчерта Спартански.

Не за първи път той постави акцент върху това, че е време да се замислим кой да бъде нашият национален празник.

В заключение Спартански честити празника на всички българи и  подчерта, че трябва да се чувстваме горди, защото и „ний сме дали нещо на света” и „на вси славяни книги да четат”. (Целият поздрав можете да видите ТУК)

Пред паметника на Кирил и Методий от рано сутринта родители с деца, учители, общественици поставяха цветя, за да почетат светите братя Кирил и Методий.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...