Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Край Дойран нашите герои направиха това, което удиви целия свят

Георг Спартански: Край Дойран нашите герои направиха това, което удиви целия свят

Над 100 години сме  длъжници на тези наши прадеди, които оставиха костите си, за да я има България. Но когато държава, общинска власт, граждани и инициативен комитет обединят усилия в една благородна кауза, се вижда, че ние можем много. Това каза в словото си кметът Георг Спартански при откриването днес на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия.

Той подчерта, че днешния ден е особен за  Плевен, защото почитаме героизма и паметта на българи от Плевенско, Троянско, Свищовско, Свищовско, Севлиевско.  „Ние  се прекланяме пред героизма на славната българска армия, която за повече от 1000 години е спечелила хиляди битки, но никога българско знаме не е попадало в плен. Всички войни, които сме водили в началото на миналия век – Балканска, Междусъюзническа, Първа световна война, са били  не за завоюване на чужди територии, а за обединение на българите в националните етнически граници и за запазване целостта и независимостта на  нашето Отечество. Затова нашите герои направиха това, което удиви целия свят край Дойран, Чаталджа, Акалан, Ниш. Бойният път на Българската армия е осеян с хиляди кръстове на знайни и незнайни герои. Всички те бяха обединени от името България”, подчерта Спартански и изтъкна, че „националната кауза трябва да ни обединява и в годините напред, а тя не може  да бъде друга освен свободна, горда, независима България в обединеното семейство на съвременните европейски и световни народи”.

В словото си Спартански призова тези, които пишат съвременните учебници по история да направят нужното нашите деца  и нашите внуци да научат за героизма на славната българска армия в тези три  епични войни – Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. „Не знам защо историците се отнасят така свенливо към една историческа истина. Ние сме длъжници и днес пред тези, благодарение на които ни има нас, съвременните българи. Ние сме длъжни да пазим и тачим паметта им.”, каза той.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...