Начало / Къде да учим 2014 / Георг Спартански: Инфраструктура, икономика, туризъм, екология – това са приоритетите ми за нов мандат

Георг Спартански: Инфраструктура, икономика, туризъм, екология – това са приоритетите ми за нов мандат

Приоритетите инфраструктура, икономика, туризъм, екология – това е част от работата на един кмет. Най-важното е  да направим така  плевналии да се гордеят, че са плевналии. Това заяви Георг Спартански в дебата между кандидат-кметовете за Плевен  по БТВ.

Той нарече „изсмукано от пръстите” твърдението, че Плевен е вторият по бедност град в Северна България. Той цитира данни на Националния статистически институт, според които в момента безработицата в Плевен е 4.8% и е най-ниската от години насам. „Факт е, че се разкриват нови работни места, инвестициите се увеличават и това е доказателство, че ние работим и мислим за по-доброто бъдеще на Плевен. Разбира се, може да се направи още много, но нека да не спекулираме и да не плюем и черним града си, особено когато нямаме основание да го правим”, призова Спартански.

Той посочи, че в момента Община Плевен има подготвени проекти за 85-90 милиона лева, за които е осигурено собствено финансиране. Това са реални проекти с проведени процедури, които ще  стартират със стопяването на снега, подчерта Спартански. „Нека следващият кмет, който и да е той, да има добър летящ старт, а не да изправя бакии, както аз го правих  четири години”, отбеляза той.

По отношение на демографската криза, Спартански подчерта, че Плевен не може да бъде изключение от общата картина в страната, която е намаляла с близо 2 млн., а  след още  няколко десетилетия, съгласно данни на НСИ, ще намалее с още 2 млн. „Явно е, че има тежък проблем не в Плевен, а в неравномерното разпределяне на инвестициите в инфраструктурата на България, от там и в развитието на инвестициите в южната част. Хубаво е, че в момента правителството достроява магистрала „Хемус”. Ще бъде хубаво, ако АЕЦ Белене, за която се говори от 40 години, се окаже, че е екологически безопасна и икономически изгодна, за да стане. Защото всеки инвеститор пита за магистрала, за летище, за пристанище. Затова държавата и общините трябва да направят съвместни усилия, така че бизнесът да тръгне и в Северна България”, призова Спартански.

По отношение на тежките проблеми, свързани със състоянието на спортната база в града, той изрази надежда, че в следващия мандат Плевен ще получи държавно финансиране за завършване на многофункционалната спортна зала в града, в чието изграждане вече са вложени 2 млн. лв. „Винаги съм  имал добър диалог с централната власт и винаги съм изтъквал, когато сме получавали от централната власт  помощ за Плевен”, отбеляза Спартански.

Той очаква в новия Общинския съвет да влязат качествени хора, професионалисти, честни,  които да не бъдат търгаши и да се пазарят за партийни квоти, а да помагат за Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...