Акценти
Начало / Икономика / Георг Спартански: Засягам големи имуществени интереси, но ще пресека източването на общинските фирми

Георг Спартански: Засягам големи имуществени интереси, но ще пресека източването на общинските фирми

Като криминални актове за защита на частни интереси квалифицира кметът Георг Спартански извършените наскоро два палежа на частно имущество на общински съветник и управител на общинска фирма. По думите му двата акта са свързани с обсъждането на бизнеспрограмите за тази година на общинските фирми. Първо е бил запален личният автомобил на управителя на фирма „Паркстрой” Красимир Петров, а непосредствено след  бурните обсъждания на бизнеспрограмите в Постоянната комисия по икономика  е запален фургон на общинския съветник Христомир Христов, който е бил доста активен  в задаването на въпроси към някои управители на общински фирми, свързани с предоставянето на подизпълнители на дейности на тези фирми.

Кметът не допуска пожарите да са случайни и по думите му нещата вземат много неприятен обрат. „Надявам се да не се стигне до ескалация на тези криминални актове и  следствените и правораздавателните органи да си свършат работата за пресичане в зародиш на такива престъпления, които очевидно са свързани със значителни имуществени интереси”, каза днес на брифинг пред журналисти кметът Георг Спартански..

Той коментира, че най-апетитните фирми на Община Плевен са „Паркстрой” и „Инжстрой”. „От отчетите за миналата година е видно, че фирма „Инжстрой” има малко над  9 млн. лв. приходи.  От тях 2 млн. 800 хил. лв. са за външни услуги, тоест 1/3 от средствата за дейността на фирмата на практика не остават в нея, а преминават през нея като пощенска кутия и заминават в касите на други фирми подизпълнители. Така се отчитат приходи на хартия, а парите отиват в нечия друга каса. Също е положението с фирма „Паркстрой”. При 1 млн. 710 хил.лв. приходи, за около 820 000 лв. са предоставените на външни изпълнители”, посочи Спартански и заяви, че очевидно тук трябва да се търси генезисът на  палежите.

„Още по време на предизборната си кампания заявих и не спирам да го заявявам, че категорично ще пресека възможностите за източване на общинските фирми и ще се опитам с помощта на  общинските съветници, чрез подмяна на ръководствата на съответните общински фирми и чрез създаване на условия за по-добра работа да им дам възможност да си стъпят на краката и парите, които печелят от обществени поръчки и от  договори с Общината да остават в дружествата и да служат за реинвестиране, работни заплати и  развитие на дружествата”, обяви Спартански. Той беше категоричен, че бъдат сведени до „санитарния минимум парите, които изтичат за външни услуги” и те ще се ползват само там, където обективно фирмата не може да изпълни сама дейностите, за които има договор.

„Давам си сметка, че става въпрос за много пари и с тези свои  действия ще засегна големи имуществени интереси, но съм категоричен  в намеренията си тази порочна практика да бъде рязко прекратена”, заяви кметът.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...